Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Σε ακρόαση καλεί η ΡΑΕ 5 εταιρείες προμήθειας για εξαγωγές ρεύματος προερχόμενου από τα NOME.

 
Εξηγήσεις από πέντε εταιρείες προμήθειας που είχαν αγοράσει σε προηγούμενες δημοπρασίες NOME, ποσότητες ενέργειας μεγαλύτερες από εκείνες που αναλογούν στη θέση και στα μερίδια που κατέχουν στην αγορά, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ.
Και χθες, μια μόλις ημέρα πριν τη σημερνή δημοπρασία NOME, η ολομέλεια της Αρχής έλαβε την απόφαση να τις καλέσει σε ακρόαση, μετά την οποία θα εξετάσει ακόμη και την πιθανή επιβολή προστίμων προς τις συγκεκριμένες εταιρείες.
Στην πραγματικότητα εκείνο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ είναι η πρακτική της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων που στη συνέχεια πωλούνται στο εξωτερικό, είτε απευθείας από τις ίδιες τις εταιρείες, είτε μέσω traders που αγοράζουν δευτερογενώς ρεύμα προερχόμενο από τα NOME.
Αν και μετά από απαίτηση της τρόικας, έχουν καταργηθεί όλοι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στο παρελθόν για την εξαγωγή ρεύματος, προερχόμενου από δημοπρασίες, εντούτοις η ΡΑΕ εξακολουθεί να θεωρεί ότι η φιλοσοφία του μέτρου, είναι να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει μετακίνηση μεριδίων από τη ΔΕΗ στους εναλλακτικούς παρόχους. "Συνεπώς, όποιος καταστρατηγεί τη φιλοσοφια αυτή, παρανομεί και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις", δηλώνει στο “Εnergypress” αρμόδιος παράγοντας της Αρχής.
Ούτως ή άλλως, ο ΛΑΓΗΕ έχει θέσει με επιστολή του, εκτός των σημερινών δημοπρασιών ΝΟΜΕ, τις εταιρείες OTE και Eunice καθώς όπως διαπιστώθηκε μετά από σχετικό έλεγχο, αμφότερες δεν είχαν κάνει όπως προβλέπεται από τον κώδικα, δηλώσεις φορτίου όλες τις απαιτούμενες ημέρες.
Αν και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός είναι άδικος και ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης, εντούτοις η κίνηση αυτή του ΛΑΓΗΕ είχε σκοπό να στείλει μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, ότι θα εξαντληθεί κάθε τυπικό μέσο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες αλλά και προβλήματα.
Και παρ' ότι η απόφαση για τις δύο εταιρείες στηρίχθηκε σε καθαρά τυπικούς λόγους, εντούτοις δεν παύει να σηματοδοτεί την πρόθεση των εποπτικών αρχών και του λειτουργού, να σκληρύνουν τη στάση τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επιτήρηση των δημοπρασιών. Κάποιοι μάλιστα στην αγορά  μιλούν για μήνυμα με αποδέκτες πρωτίστως εκείνες τις εταιρείες που εικάζεται ότι φουσκώνουν τις τιμές στις δημοπρασίες, καθώς έχουν ως πρώτο στόχο όχι την εγχώρια αγορά προμήθειας αλλά τις εξαγωγές ενέργειας προς αγορές του εξωτερικού.
Εδώ βεβαίως εντοπίζεται και το νέο μεγάλο στοίχημα της σημερινής δημοπρασίας, αν και στην αγορά εκπέμπονται ανησυχητικά μηνύματα για εκτίναξη των τιμών, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διοξειδίων αλλά και της ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών στις αγορές της Ευρώπης γενικότερα.
Πάντως η σημερινή τιμή εκκίνησης θα είναι τα 36,34 ευρώ/MWh, έναντι των 32,05 ευρώ/MWh που ίσχυαν μέχρι πρότινος, δηλαδή ήδη η αφετηρία γίνεται από ψηλότερο σκαλοπάτι.
Το ερώτημα επομένως είναι κατά πόσο κατά τη σημερινή δημοπρασία, θα συνεχιστούν τα φαινόμενα που εικάζεται ότι κρύβουν αθέμιτες πρακτικές κερδοσκοπίας με την ενέργεια των ΝΟΜΕ που χρησιμοποιείται για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των traders από εξαγωγές, φουσκώνοντας τις τιμές και περιορίζοντας τις διαθέσιμες ποσότητες που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά.
Το στίγμα πάντως δίνει μια γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας μια ςσειράς παραγόντων, όπως η εξέταση των νέων μέτρων για περιορισμό των εξαγωγών, το νέο τοπίο μετά την πώληση των λιγνιτικών, και η αβέβαιη τύχη των δημοπρασιών μετά την υιοθέτηση του target model.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι συμμετέχοντες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου