Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Risk Hedging από τη ΔΕΗ για τους ρύπους και τιτλοποίηση οφειλών ως πηγή χρηματοδότησης

Τη μέθοδο της αντιστάθμισης κινδύνου (risk hedging) πρόκειται να αξιοποιήσει η ΔΕΗ για να περιορίσει τις αστάθμητες συνέπειες από τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς τιμές των ρύπων CO2 που έφτασαν να αποτελούν σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής της,  καθώς με βάση τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το κόστος των ρύπων αυξήθηκε κατά 22,9% παρά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 18,5% και την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 54,5%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε τη Δευτέρα να εισαγάγει ένα νέο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, δημιουργώντας ειδική ομάδα με εξειδικευμένο προσωπικό, με βασική φιλοσοφία να παρακολουθεί συστηματικά την ευρωπαϊκή αγορά, να αγοράζει δικαιώματα όταν οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές και να αξιοποιεί το απόθεμα που θα δημιουργεί για να καλύπτει τις ανάγκες της όταν οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τιτλοποίηση οφειλών που έχουν προς αυτήν οι πελάτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει μια ακόμα πηγή χρηματοδότησης.
Για να βρούμε χρηματοδότηση μελετάμε και προετοιμάζουμε την έξοδο στις αγορές, επιδιώκουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο επίπεδο της εισπραξιμότητας, αλλά ταυτόχρονα διερευνούμε τη μέθοδο της τιτλοποίησης, ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιωτάκης. Εξήγησε, δε, ότι αφενός μεν μπορεί να «ασφαλιστεί» ένα μέρος των οφειλών του πελατολογίου της με όρους οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με την αξιοπιστία των μηχανισμών είσπραξης, αφετέρου δε μπορεί να εκχωρηθεί ένα μέρος των χρεών σε εταιρείες που ειδικεύονται στην αγορά και εν συνεχεία επιδίωξη είσπραξης «κόκκινων» λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου