Με την έγκριση κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της απόσχισης των δύο «πακέτων» λιγνιτικών μονάδων, της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, η ΔΕΗ ανοίγει το data room και θα αρχίσει να ενημερώνει τους 6 υποψήφιους επενδυτές.
«Τώρα αρχίζει η δική μας δουλειά, που αφορά το να ενημερώσουμε σωστά τους ενδιαφερόμενους, να κάνουμε τις κατάλληλες παρουσιάσεις, και να αναδείξουμε τα στοιχεία που κάνουν ελκυστικές τις μονάδες, ώστε τελικά να έχουμε ένα ικανοποιητικό τίμημα» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα: «τώρα είναι και η ώρα ώστε η κυβέρνηση και η Κομισιόν να δείξουν εμπράκτως τη στήριξή τους στη λιγνιτική παραγωγή».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε αρχικά ως πολύ θετική την αναγνώριση του σοβαρού ρόλου που έχει ο λιγνίτης στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο, τόσο από την κυβέρνηση (δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Βερροιόπουλου αλλά και με όσα αναφέρονται στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο), όσο και από την ίδια την Κομισιόν.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι απόδειξη μιας τέτοιας έμπρακτης στήριξης θα ήταν η διασφάλιση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες, στο πλαίσιο του Οριστικού Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος που ετοιμάζει η χώρα μας, με σκοπό να εφαρμοστεί μαζί με την εφαρμογή του targetmodel.
Η παροχή ΑΔΙ στις προς πώληση μονάδες θα άλλαζε ριζικά τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών όσο βεβαίως και την αξία των μονάδων και το προσδοκώμενο τίμημα.
Ο κ. Παναγιωτάκης αναγνώρισε βεβαίως ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική υποστήριξη από την κυβέρνηση, ίσως σε ανώτατο επίπεδο, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν «κόβουν» τις λιγνιτικές μονάδες από τα ΑΔΙ επάρκειας. Ο διάλογος στα ευρωπαϊκά όργανα συνεχίζεται (σήμερα πραγματοποιείται ο λεγόμενος «τρίλογος» στην Ε.Ε,) ωστόσο τα δεδομένα είναι αρνητικά.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη τεθεί ένα ανώτατο όριο εκπομπών CO2 στα 550 γρ./κιλοβατώρα για τις συμβατικές μονάδες, όπως οι λιγνιτικές, προκειμένου να συμμετέχουν σε μηχανισμούς ισχύος. Η πρόταση μάλιστα που έχει κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεντρώνει ολοένα ισχυρότερη υποστήριξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να υιοθετηθούν ακόμα πιο αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων για τις μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα δεδομένα, οι προς πώληση μονάδες μένουν χωρίς ΑΔΙ, γεγονός που περιορίζει δραματικά την ελκυστικότητά τους, κάνοντας μονόδρομο τη σύνδεση της μελλοντικής λειτουργίας τους με την ενεργοβόρο βιομηχανία και ειδικά με εκείνους τους κλάδους στους οποίους έχει αναγνωριστεί η λεγόμενη «αντιστάθμιση», δηλαδή η απαλλαγή σημαντικού μέρους της δαπάνης τους για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2.
Ας σημειωθεί ότι με βάση τον παλιό μηχανισμό ισχύος η ΔΕΗ λάμβανε ΑΔΙ περίπου 400 εκ. ευρώ/ έτος, ενώ οι υπό πώληση μονάδες λάμβαναν 13,95 εκ. ευρώ/ έτος η Μελίτη, 11,51 εκ. ευρώ η Μεγαλόπολη ΙΙΙ και 12,91 εκ. ευρώ/έτος η Μεγαλόπολη ΙV.
Αμύνταιο – Καρδιά
Σε σχέση με τις μονάδες Αμύνταιου και Καρδιάς, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η χορήγηση επιπλέον 32.000 ωρών λειτουργίας είναι απαραίτητη κυρίως για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και από την κυβέρνηση και από την ΔΕΗ, «αλλά πρέπει για το θέμα να επιληφθεί η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν και όχι μόνον η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος».
Μια τέτοια παράταση θα επιτρέψει στις μονάδες να λειτουργήσουν έως το 2021 και για τη συνέχεια, ειδικά για το Αμύνταιο (και όχι για την Καρδιά που θα κλείσει οριστικά), μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις αναβάθμισης για τις οποίες η ΔΕΗ έχει τέσσερις γραπτές προτάσεις συνεργασίας από Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζο και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, πρέπει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός να καταλήξει στο ρόλο και τη βαρύτητα που θα έχει ο λιγνίτης στο ενεργειακό ισοζύγιο και εκεί θα φανεί αν το Αμύνταιο χωράει στο σύστημα, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ο κ. Παναγιωτάκης.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου