DEH

DEH

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Η ΓΕΝΟΠ αποδέχεται στην πραγματικότητα της ιδιωτικοποίησης




“Kαθισμένος σε ένα στριμωγμένο γραφείο λίγα τετράγωνα από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ  ο συνδικαλιστής Γιώργος Αδαμίδης παραδέχθηκε πως η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.” Ετσι ξεκινά εκτενές θέμα των FT.com, για τις αποκρατικοποιήσεις, με τίτλο “Ανεβάζουν ταχύτητα οι ιδιωτικοποιήσεις  στην Ελλάδα”.

Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη ΔΕΗ, μίας από τις πιο εμβληματικές και δυσκολότερες περιπτώσεις, λόγω των αντιδράσεων, αντιδράσεις, που όπως επισημαίνουν οι FT, έχουν πια καμφθεί.



“Προς απογοήτευση ανθρώπων όπως ο κ. Αδαμίδης, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας -επιτέλους- ανεβάζει ταχύτητα καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει για να ολοκληρώσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια ομαλή έξοδο τον Αύγουστο, από το τελευταίο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ.


Η ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικαλιστικά όργανα της Ελλάδας, ήταν κάποτε έμβλημα πολιτικής αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις, έχοντας επιτυχώς αποτρέψει για δύο δεκαετίες τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να μειώσουν τον έλεγχο της ΔEΗ επί της παραγωγικής δυναμικότητας και να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.


Όμως, καθώς το πρόγραμμα πωλήσεων αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα και ακόμα και οι αντιστάσεις ανθρώπων όπως ο κ. Αδαμίδης αρχίζουν να κάμπτονται, οι διεθνείς επόπτες της Ελλάδας αναμένεται να παραβλέπουν τις όποιες ελλείψεις σε αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όταν αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας.” αναφέρει το άρθρο και παραθέτει δηλώσεις του  προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ : «Είναι εθνικό έγκλημα που η κυβέρνηση πουλά μονάδες ενέργειας και εμείς (το συνδικάτο) αγωνιστήκαμε σκληρά κατά της πώλησης, όμως η τρόικα έχει το πάνω χέρι».

Στη συνέχεια υπενθυμίζει το διαγωνισμό για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που ξεκίνησε την όλη διαδικασία, έθεσε όρο οι αγοραστές να πρέπει να εγγυηθούν  6.000 θέσεις εργασίας στις μονάδες αυτές και στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν,  για τουλάχιστον έξι χρόνια.


«Οι όροι αυτοί ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για το εργατικό δυναμικό μια αριστερή κυβέρνηση», φέρεται να δηλώνει  ο κ. Αδαμίδης.


Το άρθρο παραθέτει και τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ‘Αρη


Ξενόφου, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική αντίθεση προς τις ιδιωτικοποιήσεις, που ήταν ισχυρή ακόμα και στις κεντροδεξιές κυβερνήσεις, έχει αμβλυνθεί κατά τη διάρκεια της οκταετούς οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.


«Η δέσμευση της κυβέρνησης (στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων) είναι δεδομένη και νομίζω πως η χώρα είναι πιο ώριμη. Είναι πρόθυμη να αποδεχθεί συναλλαγές», τονίζει στους FT ο κ. Ξενόφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: