Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Αναγκαστική «αλλαγή πλεύσης» από τη ΔΕΗ

Αναγκαστική αλλαγή πλεύσης κάνει πλέον η ΔΕΗ σε μια εποχή όπου η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αποδυναμωθεί ενώ ταυτόχρονα η επιχείρηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται προκειμένου να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση του πελατολογίου της και την μείωση της δυναμικότητάς της εν όψει της πώλησης των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ριζικές αλλαγές για την επιχείρηση με σημαντικότερες εκείνη της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης και της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά στο 50% μέχρι το 2020.
Σε ένα περιβάλλον όπου οι απαιτήσεις για μείωση χρήσης άνθρακα είναι πλέον επιβεβλημένες η ΔΕΗ στρέφεται σε άλλους τομείς όπως είναι οι συνέργειες με ξένους ομίλους, οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Παρ' ότι λειτουργεί με όρους δημοσίου, η επιχείρηση καλείται πλέον να γίνει ανταγωνιστική και να λάβει τα ρίσκα που αναλαμβάνει η ελεύθερη αγορά. Φυσικά, τα ρίσκα αυτά έχουν θορυβήσει κάποιους παράγοντες της αγοράς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η ΔΕΗ θα γίνει μικρότερη και επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδιαίτερη επέκταση», ωστόσο η επιχείρηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει με νέα στρατηγική. Όπως ανέφερε  η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, ήδη έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες πολιτικές όπως:
-εντονότερη διεθνής δραστηριότητα αρχής γενομένης από τις θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.
-συνεργασίες με ξένους ομίλους όπως είναι:
  • η Shenhua Group Corporation of China για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, στις περιοχές της Βαλκανικής, στην Τουρκία, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη σταθμών παραγωγής, συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .
  • η General Electric, με προοπτική την ίδρυση κοινής εταιρείας παροχής τεχνικής υποστήριξης σε θερμικούς σταθμούς παραγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • η κορεάτικη KEPCO,με αντικείμενο την εξέταση δυνατότητας δημιουργίας «έξυπνου νησιού» στη χώρα μας και πιλοτικών έργων «έξυπνων μετρητών».
  • η Archirodon Group (συμμετέχουν από κοινού σε διαγωνιστική διαδικασία για έργο μελέτης και κατασκευής Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο Ντουμπάι).
  • η CMEC, γνωστή από το Project Μελίτη, με την οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για από κοινού ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου κατασκευής «έξυπνων μετρητών» στη χώρα μας και σε άλλες αγορές.


Όσον αφορά στις ΑΠΕ, το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσει η ΔΕΗ την ισχύ της στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. «Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι θερμικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της εταιρείας,  κ. Παναγιωτάκης.
Σε ό,τι αφορά στη δραστηριοποίησή στο φυσικό αέριο έχει ήδη ολοκληρωθεί το Business Plan με τη συνδρομή και την υποστήριξη εξειδικευμένου συμβούλου. Στόχος της εταιρείας είναι, όπως αναφέρει η διοίκηση, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών προμήθειας για τη μείωση του κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας, και αφ’ ετέρου η διείσδυσή μας στην αγορά του Φυσικού Αερίου, τόσο σε μεγάλους πελάτες όσο και στη λιανική.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η ΔΕΗ δεν θα είναι πια βιώσιμη
Οι δρομολογούμενες αλλαγές έχουν θορυβήσει τους εργαζομένους της επιχείρησης με τα σωματεία και πολιτικά κόμματα να αναφέρονται σε επερχόμενες «καταστροφικές συνέπειες». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε την Πέμπτη ότι «ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα είναι μικρότερη αλλά ισχυρότερη. Αλλά μια μικρή εταιρεία δεν μπορεί τελικά να είναι και πάρα πολύ μεγάλη. Φοβόμαστε ότι η εταιρεία που  μένει δεν θα είναι και τόσο βιώσιμη υπό αυτές τις συνθήκες. Θα έχει χάσει μεγάλο μέρος του παραγωγικού της δυναμικού και μεγάλο μέρος του πελατολογίου της».
www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου