Μπορεί χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ να απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο προς τους Έλληνες επενδυτές και να έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βιομηχανία, εντούτοις οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις των εγχώριων παικτών του ηλεκτρισμού και της βιομηχανίας όχι μόνο παραμένουν αλλά έχουν ενταθεί.
ισολογισμού, όπου η αυξημένη λιγνιτική παραγωγή σε σχέση με το 2016, μεταφράστηκε σε διεύρυνση των λειτουργικών ζημιών, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στους παίκτες της αγοράς ότι οι λιγνιτικές μονάδες - περιλαμβανομένων των υπό πώληση - αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και καταγράφουν λειτουργικές ζημιές.
“Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι δουλειές πλέον δε θα φέρουν πολλά χρήματα” ήταν τα λόγια σημαντικού παίκτη της ελληνικής αγοράς, που περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που δεν έχουν απορρίψει ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.
Άλλοι κορυφαίοι Έλληνες επενδυτές της αγοράς εμφανίζονται ακόμη πιο αρνητικοί. “Ακόμη και δωρεάν, η απόφασή μας είναι ότι δεν επενδύουμε στους λιγνίτες” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του εκ των κορυφαίων παικτών της αγοράς.
Τα μηνύματα πάντως, όπως φάνηκε χθες από το νέο προσκλητήριο Παναγιωτάκη, έχουν φτάσει και στη Χαλκοκονδύλη, όπου χθες η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί το ΔΣ που θα εκκινούσε τη διαδικασία αποεπένδυσης και θα έδινε το πράσινο φως για την πρόσληψη των συμβούλων (θα γίνει τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να μην είναι εφικτό να μπλοκαριστεί εκ νέου από τη ΓΕΝΟΠ).
Θα κάνουμε λεπτομερή παρουσίαση, θα δώσουμε όλα τα στοιχεία και θα τους δείξουμε τα οφέλη, ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μ. Παναγιωτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν επαφές με την ελληνική βιομηχανία, τους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.
Επανέλαβε ότι ειδικά η βιομηχανία έχει επιπλέον κίνητρο τη διασφάλιση των σταθερών τιμών του ρεύματος καθώς όπως είπε “η βιομηχανία έχει κατανοήσει ότι στο νέο τοπίο δε θα ισχύσουν οι τιμές ρεύματος που υπάρχουν σήμερα” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι “βλέπουν την αποεπένδυση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον”.
Κανονικά η πρόσκληση
Παρά τα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει η ΓΕΝΟΠ, πάντως, η προκήρυξη θα βγει κανονικά στα τέλη Μαΐου και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο στους πιστωτές και κυρίως στις τράπεζες να διατυπώσουν τη θέση τους όπως συνέβη και με τον ΑΔΜΗΕ.
Στόχος είναι τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου να βγεί η προκήρυξη για κατάθεση οριστικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.
Για το τίμημα και τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι θα είναι χαμηλό εξαιτίας των συνθηκών στην ΕΕ και των νέων περιβαλλοντικών πολιτικών ο κ.Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η αποτίμηση θα γίνει από ανεξάρτητους αποτιμητές όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις , οι οποίοι θα λάβουν όλα τα δεδομένα υπόψη και θα δώσουν εύρος τιμήματος. Επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί η ολοκλήρωση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα καθορίσει τη θέση του λιγνίτη στην ελληνική αγορά στο μέλλον.
Τέλος για την υπόθεση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού, εκτίμησε ότι θα έχει καταλήξει πριν τον διαγωνισμό, ενώ αποκάλυψε ότι μικρό μόνο μέρος του τιμήματος θα πάει στις πιστώτριες τράπεζες.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου