Άτυπες συναντήσεις έχει ο πρόεδρος της ΔΕΗ με βιομηχανίες και παραγωγούς ρεύματος, προσκαλώντας τους στον διαγωνισμό για Μελίτη και Μεγαλόπολη. Πριν την πώληση, η συμφωνία με τράπεζες για το κοινοπρακτικό του €1,3 δισ.
Άτυπο road show έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ ΔΕΗ -4,48% για την προσέλκυση Ελλήνων επενδυτών στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της εταιρίας Μ. Παναγιωτάκης φέρεται τις τελευταίες εβδομάδες να έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, απευθύνοντάς τους πρόσκληση συμμετοχής στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τους συγκεκριμένους σταθμούς στη Φλώρινα και την Αρκαδία. Η διοίκηση της επιχείρησης προσφέρεται, λένε οι ίδιες πηγές, και παρουσιάζει σε όποιον εκδηλώνει ενδιαφέρον να του παρουσιάζει τα οφέλη από την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων.
Προφανώς, στο στόχαστρο της ΔEH βρίσκονται κατά κύριο λόγο βιομηχανίες, αφού, σύμφωνα με πηγές, το κυριότερο επιχείρημα που αναπτύσσει η εταιρία είναι ο έλεγχος της παραγωγής που θα έχουν οι ίδιες οι εταιρίες, αφού με τις λιγνιτικές μονάδες θα έχουν απευθείας έλεγχο του κόστους ενέργειας. Αν και βέβαια τα κόστη CO2 αλλά και ο δαπανηρός τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα η δημόσια επιχείρηση έχει εκμεταλλευτεί τα ορυχεία του λιγνίτη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.
Βέβαια, ο πρόεδρος της εταιρίας εμφανίζεται σε συνομιλητές του αισιόδοξος καθώς, όπως ο ίδιος φέρεται να δηλώνει, οι βιομηχανίες ιδίως κατανοούν πως με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά, οι σημερινές χαμηλές τιμές που παρέχει η ΔEH δεν θα ισχύουν στο μέλλον.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να βγει στον «αέρα» στις 31 Μαΐου και η short list με τους τελικούς διεκδικητές των μονάδων θα καταρτιστεί σύντομα, ώστε τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, λένε πηγές της δημόσιας επιχείρησης, να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο, η πώληση των μονάδων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Η αποτίμηση θα γίνει από ανεξάρτητους εξειδικευμένους συμβούλους, οι οποίοι και θα προτείνουν εύρος τιμήματος.
Στις 25 Μαΐου με 26 Ιουνίου οι πιστωτές (τράπεζες) θα έχουν το περιθώριο να διατυπώσουν ενδεχόμενες ενστάσεις και παρατηρήσεις, όπως συνέβη και με την περίπτωση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Εξάλλου, όπως έκανε χθες γνωστό ο Μανόλης Παναγιωτάκης, η εταιρία βρίσκεταικοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματόδοτηση του δανεισμού. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον διαγωνισμό. Κατά τον ίδιο, η θετική έκβαση των όρων για το δάνειο των 1,3 δισ. ευρώ, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νέα πιστοληπτική αναβάθμιση της ΔEH. Δεν αποκλείεται, τότε, η επιχείρηση να βγει εκ νέου στις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου