Κίνδυνο να πωληθούν σε εξαιρετικά χαμηλό τίμημα οι μονάδες της ΔΕΗ, δημιουργεί διάταξη του σχετικού νόμου για την επιλογή από την επιχείρηση και δεύτερης αποτίμησης, η οποία και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των προσφορών, όπως κατήγγειλε χθες η ΝΔ
Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι κ.κ. Χατιδάκης και Σκρέκας, παρέθεσαν το σχετικό απόσμασμα του νόμου. Σύμφωνα με αυτό, η ΔΕΗ θα ορίσει, κατόπιν έγκρισης της Κομισιόν, έναν εκτιμητή, προκειμένου να προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας τών προς πώληση θυγατρικών.
Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρει πάντα το κείμενο, "το Δ.Σ. της ΔΕΗ δύναται να λάβει γνωμοδότηση και από άλλον διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, όπως διεθνή επενδυτική τράπεζα, περί του δικαίου και εύλογου προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion)".
Κατά τη Ν.Δ., η διατύπωση είναι ασαφής. Και ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η επίμαχη διάταξη μπήκε στον νόμο προκειμένου να διασφαλίσει το τίμημα, η Ν.Δ. εκτιμά ότι ανοίγει παράθυρο ώστε να γίνει δεκτό ακόμη και ένα χαμηλό τίμημα.
Σημειωτέον ότι στο νόμο του 2014 για τη “Μικρή ΔΕΗ”, απαγορευόταν ρητά και κατηγορηματικά να γίνει αυναλλαγή κάτω από το book value των παγίων. Τέτοιος όρος σήμερα, δεν υπάρχει.
Ελεγχος από Κομισιόν
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου, η ΔΕΗ πρόκειται να ορίσει κατόπιν προηγούμενης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν επαρκώς εξειδικευμένο και κατάλληλα πιστοποιημένο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), ο οποίος και θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας, ενός εκάστου των εισφερομένων κλάδων (fair value range). Εκτίμηση που φυσικά θα παραμείνει εμπιστευτική μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Εντός ωστόσο ευλόγου χρόνου από την υποβολή των τελικών οικονομικών προσφορών, και πριν τη λήψη οριστικής απόφασης για την ανακήρυξή του ή των προτιμητέων επενδυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. μπορεί να λάβει γνωμοδότηση από άλλον διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, όπως ιδίως διεθνή επενδυτική τράπεζα, περί του δικαίου και ευλόγου του προσφερομένου τιμήματος (fairness opinion).
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η πώληση των μονάδων θα τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κομισιόν, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της DGcomp.
Ετσι, η όλη διαδικασία θα τρέξει υπό τη στενή επίβλεψη του αποκαλούμενου "θεματοφύλακα παρακολούθησης" (Monitoring Trustee). Στην ουσία ο "θεματοφύλακας" προτείνεται από την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία και τον πληρώνει, αλλά εγκρίνεται από την Κομισιόν, η οποία εάν το κρίνει αναγκαίο μπορεί ακόμη και να διαφοροποιήσει την προτεινόμενη εντολή του, δηλαδή το έργο που έχει αναλάβει.
Λογοδοτεί πρωτίστως στην Κομισιόν, την οποία και ενημερώνει γραπτώς, ανά μήνα για μια σειρά από θέματα, καθώς και για το εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα αποκτά και ρόλο συνδιοίκησης στις μονάδες που θα βγουν προς πώληση.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου