Επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την προοπτική να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά το ρεύμα τους. Η χώρα βιώνει την ανασφάλεια μιας πιθανής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της. Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. ΔΕΗ και ελληνικό κράτος έχουν χάσει σημαντικά έσοδα, και προβλέπεται να χάσουν ακόμη περισσότερα. Πώς προκύπτουν όλα αυτά; Ουσιαστικά από την έκθεση του επίσημου συμβούλου της ΔΕΗ (της McKinsey δηλαδή), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Αυτό είναι, συνοπτικά, το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ.
Ήταν αναπόφευκτες αυτές οι εξελίξεις; Όχι. Αντιθέτως, είναι η επίπτωση της αβάστακτης ελαφρότητας με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, είναι συνεπής μόνο σε ένα πράγμα: Στην επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα για την πατρίδα μας, με αποτέλεσμα να υπονομεύει διαρκώς το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Πώς έφτασε η ΔΕΗ σε αυτό το δραματικό σημείο;
Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα στην περίοδο 2012-14. Τότε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητάς της, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, φέρνοντας τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό δρόμο. Επρόκειτο για μια λύση που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της Δ.Ε.Η. και θα την έβαζε σε πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού. Αυτό όμως ήταν κάτι απαράδεκτο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας κατακεραύνωνε τότε ως αντιπολίτευση για το εν λόγω ζήτημα!
Και τι προτίμησε να κάνει αντ’ αυτού ως κυβέρνηση; Να μας πάει από το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. στο μοντέλο της μισής Δ.Ε.Η.! Διότι συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Σκεφτείτε το: Η ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση η οποία έχει στα γραφεία της στελέχη που έχουν στόχο να χάσουν πελάτες, με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και την ίδια την εταιρία! Και οι μεθοδεύσεις αυτές, φυσικά, οδηγούν στη διαμόρφωση ενός αλλόκοτου οργανισμού, ο οποίος θα έχει τους μισούς πελάτες αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία του.
Εντωμεταξύ, μια ματιά στα στοιχεία αρκεί για να δει κανείς πόσο έχει απαξιωθεί η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα:
1. Η μετοχή της εταιρείας έχει πέσει κατά 63,3% από τον Ιανουάριο του 2015.
2. Η ΔΕΗ διαθέτει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 1,2 δις το 2013 σε 2,8 δις το 2017), λόγω της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών.
3. Η εσφαλμένη κυβερνητική επιλογή για την πώληση μικρού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ (τα βασικά μεγάλα δίκτυα δηλαδή) επιδείνωσε το πρόβλημα της ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία εισέπραξε -σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις- 500 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο επενδυτής μειοψηφίας δεν έχει λόγο να επενδύσει για την επέκταση των δικτύων και τη διασύνδεση των νησιών, η έλλειψη της οποίας επιβαρύνει τους καταναλωτές όλων των υπολοίπων περιοχών στους λογαριασμούς τους.
4. Η αποσπασματική και χωρίς σχέδιο πώληση assets που επέλεξε ως λύση η κυβέρνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε είσπραξη χαμηλότερων ποσών από τη ΔΕΗ. Αυτό το αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση στην πράξη. Διότι με τον νόμο που πέρασε για τις λιγνιτικές μονάδες (4533/2018) ανοίγει «παραθυράκι» για πώληση σε χαμηλότερο αντίτιμο, καθώς δίνει το δικαίωμα σε έναν επιπλέον ανεξάρτητο εκτιμητή να ορίσει ένα εύλογο και δίκαιο προσφερόμενο τίμημα. Τι σημαίνει αυτό; Πως κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι, τελικά, το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει!
5. Η McKinsey, η οποία, όπως ήδη σημείωσα, έχει προσληφθεί από την ίδια τη ΔΕΗ για να καταρτίσει το νέο business plan της, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει πλέον η ΔΕΗ να γίνει βιώσιμη θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω»! Αυτό, επαναλαμβάνω, το λένε οι σύμβουλοι που οι ίδιοι προσέλαβαν!
Η κυβέρνηση, όπως συνηθίζει, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως η πραγματικότητα, όπως συνηθίζει, διαψεύδει πανηγυρικά την κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία δεν μένει αμέτοχη μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που βιώνει η ΔΕΗ και η χώρα. Κρούουμε συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, με πιο πρόσφατη την συνέντευξη τύπου που διοργανώσαμε την περασμένη Τετάρτη για αυτό το ζήτημα και την κατάθεση σχετικής ερώτησης από 50 βουλευτές. Πηγαίνουμε, όμως, και ένα βήμα πιο πέρα. Έχουμε παρουσιάσει το δικό μας σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ που περιλαμβάνει άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της. Με προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Τονίζουμε, επίσης, την ανάγκη διαμόρφωσης νέας διοικητικής δομής, για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Και στο τέλος της διαδρομής αυτής, μιλάμε ξεκάθαρα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να γυρίσει οριστικά σελίδα. Να γίνει μια σύγχρονη ανταγωνιστική εταιρία, που θα μπορεί να εξασφαλίζει τις καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές και να στηρίζει αποτελεσματικά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Δεν μπορούμε να παραμένουμε άλλο όμηροι ιδεοληψιών και ερασιτεχνισμών. Ούτε στη ΔΕΗ, ούτε γενικότερα στην οικονομία μας και την πατρίδα μας. Δεν πάει άλλο! Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη ΔΕΗ σε ηλεκτροπληξία. Ας βγάλουμε την κυβέρνηση από την πρίζα!
* Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου