Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Πως η ΔΕΗ έγινε… παιχνιδάκι στα χέρια των κερδοσκόπων

 
Στη Χαλκοκονδύλη είχαν ενημερωθεί τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Στο υπουργείο, ενδεχομένως το ίδιο. Εάν δεν είχαν φτάσει νωρίτερα οι πληροφορίες στο Μαξίμου, το έμαθαν την προηγούμενη Πέμπτη, από την «F&M Voice».
 
 
Η «επίθεση» των κερδοσκόπων στη μετοχή της ΔΕΗ δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε… παροδική, όπως ίσως να ισχυριστούν μερικοί. Έχει συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική στόχευση, που ξεκινά από την προσπάθεια αποτυχίας(;) της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από τις μνημονιακές περιπέτειες και φτάνει μέχρι την επιδίωξη συγκεκριμένων συμφερόντων να καρπωθούν την περιουσία της επιχείρησης έναντι πινακίου φακής.

Το τελευταίο, ενδεχομένως, να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ανάλογες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, με μεγαλύτερη ένταση κατά τα τελευταία χρόνια, όταν οι Σαμαροβενιζέλοι επεδίωξαν να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Ένα σχέδιο, το οποίο… ενθουσίασε ξένους και εγχώριους «μνηστήρες» των πιο αποδοτικών μονάδων της επιχείρησης, των υδροηλεκτρικών.

Πολιτικές επιδιώξεις

Η πολιτική προέκταση της υπόθεσης, ωστόσο, αναδεικνύεται τόσο από την αποκάλυψη της «F&M Voice», την προηγούμενη εβδομάδα, για τη συνάντηση του επικεφαλής της offshore, που επενδύει στις επιχειρήσεις της Μαρέβα Μητσοτάκη, με την ηγεσία της Lansdowne, του hedge fund που έκανε την «επίθεση» στις μετοχές της ΔΕΗ. Η συνάντηση έγινε στο Λονδίνο, αλλά οι εξελίξεις φαίνεται πως επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, το τι συζητήθηκε και ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα δημοσιεύματα στον φίλα προς τον νεοφιλελευθερισμό προσκείμενο Τύπο είναι συντονισμένα και προετοιμασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της κατάρρευσης της ΔΕΗ. Ο χρόνος και ο τρόπος των «επιθέσεων» σε ταμπλό και στα Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) δείχνουν ότι απόλυτο συντονισμό και κοινά (πολιτικά και οικονομικά) συμφέροντα, που κινούν τα νήματα.
Έκθεση από το παρελθόν

Στις αρχές της εβδομάδας, η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία απαντούσε στις επικοινωνιακές «επιθέσεις» από κυριακάτικες εφημερίδες. Μάλιστα, στην «παγίδα» των δημοσιευμάτων έπεσαν και τα αρμόδια στελέχη της αντιπολίτευσης (Κ. Σκρέκας της Ν.Δ. και Γ. Μανιάτης του ΚΙΝ.ΑΛ.) με εκτεταμένες ανακοινώσεις.

Μόνο που τα στοιχεία των δημοσιευμάτων δεν είχαν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς επικαλούντο κείμενο του οίκου McKinsey, που επεξεργάζεται το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα του κειμένου που προβλήθηκε στον κυριακάτικο τύπο ήταν αποσπάσματα από παλαιότερη έκθεση του ίδιου οίκου, με δεδομένα που έχουν αλλάξει και με στοιχεία, που υπήρχαν από την περίοδο της Σαμαροβενιζελικής προσπάθειας για «σπάσιμο» της ΔΕΗ.

Από τότε, έχουν γίνει σημαντικές (και σοβαρές) προσπάθειες για την εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης, όπως η αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ), ενώ η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αλλάζει άρδην την εικόνα της ΔΕΗ και φυσικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο νέο business plan, τόσο τα έσοδα από τις πωλήσεις παγίων, όσο και το όφελος που θα προκύψει από το τίμημα.

Για την ιστορία, η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες της τάξης του 37,3% από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ από τις αρχές Μαΐου, οπότε και κορυφώθηκε η «επίθεση» των κερδοσκόπων, έχει υποχωρήσει κατά 24,2%, κάτω από τα 2,10 ευρώ…

H αγορά και οι «επιθέσεις»

Ακόμη και «σκληροί» ανταγωνιστές της ΔΕΗ, έχουν κατά καιρούς δηλώσει δημόσια ότι δεν επιθυμούν την «καταστροφή» της δημόσιας επιχείρησης, καθώς μία τέτοια προοπτική θα οδηγήσει στη συνολική κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι της αγοράς βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τους (πολιτικούς και επικοινωνιακούς) εκπροσώπους του ισοπεδωτικού νεοφιλελευθερισμού, που αποτελεί τον βασικό βραχίονα των επιθέσεων κατά της ΔΕΗ.
Και κάτι ακόμη: Εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως έλεγε ο πρόεδρός της σε κυριακάτικη εφημερίδα, με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie, δεν σκοπεύει να λάβει για να προλάβει νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις στο Χρηματιστήριο, το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να αναζητήσουν κατάλληλους τρόπους αντίδρασης.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι παρόμοιες «επιθέσεις» σχεδιάζονται σε άλλες μετοχές εισηγμένων, που είτε ελέγχονται από το Δημόσιο, είτε έχουν σχέση με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, με προφανή στόχο να αποτύχει.
Αυτό δεν είναι «χρηματιστηριακό παιχνίδι», αλλά αμιγώς πολιτικό.

Παράξενα φαινόμενα 

Έχουμε δει πολλά παράξενα πράγματα, αλλά φαίνεται πως οι νεοφιλελεύθεροι είναι ικανοί να παραβιάσουν ακόμη και τις πιο ιερές αρχές τους. Καλά το fund, που είχε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και επέλεξε (τυχαία;) τον χρόνο της υποτιμητικής κερδοσκοπικής κίνησης.
Αλλά, να διαπιστώνει κανείς ότι ένας μέτοχος της εισηγμένης (μικρός ή μεγάλος, λίγη σημασία έχει) να επιτίθεται δημοσίως με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» στην επιχείρηση, που κανονικά θα έπρεπε να επιθυμεί το καλό της, αυτό ξεπερνά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.

Το χειρότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος μέτοχος εμφανίζεται ως ειδήμων των ενεργειακών, αν και η πιάτσα γνωρίζει ότι ο δημόσιος λόγος του είναι προσαρμοσμένος με βάση τα συμφέροντα των άλλων «εργοδοτών» του! Περισσότερες αποκαλύψεις, στην ώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου