DEH

DEH

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

 
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποεπένδυση του 40% της λγνιτικής παραγωγής. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το υπουργείο με τη DG Comp περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα, την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ και τις μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 9 άρθρα. Το πρώτο άρθρο αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιηθούν και τη διαδικασία διαχωρισμού τους από τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και μία στο Νότο, στις οποίες  θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από τα ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές. Ο παραπάνω διαχωρισμός θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους.
Στο δεύτερο άρθρο περιγράφεται η διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος θα διενεργηθεί τον Μάιο, θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Θα οριστεί διεθνής ανεξάρτητος εκτιμητής για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας, με τη ΔΕΗ να μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές, αν αυτές είναι χαμηλές. Να σημειωθεί, πως η DG Comp αναμένεται να δημοσιεύσει στα μέσα Απριλίου σχετική απόφαση.
Το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, περιγράφονται από το άρθρο 4. Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ, μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες, οι οποίες δεν δύναται να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια. Επιπλέον, προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα εθελούσιας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ.
Σε σχέση με την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστούν προβλέπεται αναλογικός επιμερισμός του κόστους μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη. Επίσης, καταργείται, σύμφωνα με το άρθρο 7, το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και στη θέση του καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ/MWH της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.
Αναφορικά με τις εξελίξεις με την πώληση των μονάδων η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως θα δώσει« έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση αυτών των εξαιρετικά βλαπτικών επιλογών για το δημόσιο συμφέρον».
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναλύοντας την Πέμπτη από τη Βουλή, τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόνισε πως στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η εφαρμογή μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: