Χρήστος Κολώνας
Αλυσίδες λιανικής και βιομηχανίες προτίμησαν κρατικές εταιρίες για προμήθεια ρεύματος. Η υψηλή τιμή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ εμπόδισε τους εναλλακτικούς παρόχους να βγάλουν φθηνότερα τιμολόγια. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Μεγάλους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας από τους εναλλακτικούς προμηθευτές έκλεψαν… τα ΕΛΤΑ τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες, ενώ κάποιοι εξ αυτών επέστρεψαν και στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%.
Την ανάγνωση αυτή κάνουν παράγοντες της αγοράς ρεύματος με αφορμή την ανακοίνωση των μεριδίων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, η δημόσια επιχείρηση παρέμεινε ουσιαστικά ακλόνητη από τη δεσπόζουσα θέση της, κατέχοντας το 84,08% των φορτίων κατανάλωσης. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, έχασε μόλις 0,82 ποσοστιαίες μονάδες (84,9%), ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο 85,4%.
Για το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, τα ΕΛΤΑ πραγματοποίησαν άνοδο της θέσης τους από το 0,3% στο 0,6% της αγοράς.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλοι καταναλωτές όπως αλυσίδες λιανικής και βιομηχανίες άφησαν ιδιώτες προμηθευτές και κατευθύνθηκαν στη σχετικά νεοεμφανιζόμενη εταιρεία στην αγορά ρεύματος των ΕΛΤΑ, η οποία εμφανίζει χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος. Επίσης αρκετοί γύρισαν στη ΔEH. Οι εκτιμήσεις θέλουν ο όγκος των φορτίων που μετακινήθηκε να είναι 1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εναλλακτικοί προμηθευτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν συμβόλαια με μεγάλους πελάτες προσφέροντας χαμηλότερα τιμολόγια, καθώς είχαν επιβαρυνθεί από το υψηλό κόστος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ του περασμένου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πλειοδοτική διαδικασία είχε ανεβάσει τις τιμές ακόμη και στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν στα 32,05 ευρώ. Έτσι, δεν είχαν τα περιθώρια μεγαλύτερων εκπτώσεων.
Πάντως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές κερδίζουν σε αριθμό μετρητών καθώς πολλοί καταναλωτές αναζητούν τις προσφορές και τις χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή, πέραν αυτού του γεγονότος της μετακίνησης μεγάλων πελατών προς τις δύο κρατικές επιχειρήσεις, τα μεγαλύτερα εμπόδια που καθυστερούν την αποκλιμάκωση του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης και το άνοιγμα της αγοράς παραμένουν. Αυτά είναι το μεγάλο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κρατούν «εγκλωβισμένους» εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών στη ΔEΗ, οι εκπτώσεις συνέπειας που έκανε η ίδια η εταιρεία καθώς και η επιβάρυνση με τη «χρέωση προμηθευτή». Η τελευταία είχε σαν αποτέλεσμα την ανάσχεση της όποιας ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής των ιδιωτικών εταιρειών.
Πάντως, με τη «χρέωση προμηθευτή» μηδενίστηκε το έλλειμμα των ΑΠΕ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ έχει αναγγείλει την αποκλιμάκωσή της.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μερίδια των μεγαλύτερων ανεξάρτητων προμηθευτών για τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ είναι (εντός παρένθεσης τα ποσοστά του Ιανουαρίου):
Elpedison: 3,58% (3,47%)
Protergia: 3,45% (3,39%)
Ήρων: 3,4% (3,19%)
Watt & Volt: 1,4% (1,33%)
NRG: 0,95% (0,89%)
Volterra: 0,94% (0,87%)
ΕΛΤΑ: 0,6% (0,49%)
Green: 0,45% (0,43%)
KEN: 0,33% (0,3%)
Volton: 0,13% (0,13%)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου