Μετά την Ιταλία με μέση τιμή στα 62 ευρώ ανά MWh κατά το
τελευταίο τρίμηνο του 2017, ακολουθούν Ελλάδα και Πορτογαλία με 61 ευρώ
Σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία καταγράφονται οι υψηλότερες
χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Συγκεκριμένα στην Ιταλία η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 62 ευρώ/MWh και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα στα 61 ευρώ/MWh). Την ίδια στιγμή οι χαμηλότεροι τριμηνιαίοι μέσοι όροι χονδρικών τιμών καταγράφονται στη Δανία και τη Σουηδία όπου ήταν 31 ευρώ /MWh.
Η Νορβηγία, που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είχε τη χαμηλότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2017 δηλαδή 30 ευρώ /MWh, ενώ η μέση τιμή στην Ελβετία ήταν 60 ευρώ /MWh, μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι στη Γαλλία (57 ευρώ /MWh) και κοντά στον ιταλικό μέσο όρο.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Η έκθεση καταγράφει τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όλης της Ευρώπης, ενώ η Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο.
Έτσι σε ότι αφορά τις τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά, διαπιστώνεται ότι σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2017, οπότε ο μέσος όρος των βασικών φορτίων ήταν 53 ευρώ /MWh και ο μέσος όρος των φορτίων αιχμής ήταν 54 ευρώ /MWh, το Νοέμβριο καταγράφεται σημαντική αύξηση με την τιμή των βασικών φορτίων να φθάνει τα 70 ευρώ /MWh και των φορτίων αιχμής τα 79 ευρώ /MWh.
Το Δεκέμβριο ωστόσο, το βασικό φορτίο υποχώρησε στα 56 ευρώ /MWh και το φορτίο αιχμής στα 60 ευρώ /MWh.
Στη Βουλγαρία το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η μέση μηνιαία τιμή βασικού φορτίου παρουσίασε πολύ διακύμανση μεταξύ 38-42 ευρώ /MWh.
«Σύμμαχος» ο σχετικά καλός καιρός
Με εξαίρεση τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου και ορισμένες ημέρες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι θερμοκρασίες το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν γενικά υψηλότερες σε σύγκριση με τους μακροπρόθεσμους ημερήσιους μέσους όρους.
Έτσι, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρέμεινε περιορισμένη και δεν αποτέλεσε παράγοντα πίεσης στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2017 κινήθηκαν μεταξύ 53 ευρώ /MWh και 73 ευρώ /MWh, ενώ η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 29 Νοεμβρίου (100 ευρώ /MWh).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τιμές στη Σερβία και τη Ρουμανία ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα κατά το 4ο τρίμηνο του 2017, αλλά φθηνότερη όλων ήταν η τιμή στη Βουλγαρία, η οποία κινήθηκε γύρω στα 40 ευρώ / MWh κατά το μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου και μειώθηκε κάτω από 30 ευρώ /MWh στο τέλος της χρονιάς.
Οι τιμές της Ρουμανίας και της Σερβίας επηρεάστηκαν από τη γενικά χαμηλή υδροηλεκτρική διαθεσιμότητα της περιοχής των Βαλκανίων, ενώ αντίθετα στη Βουλγαρία τα υδάτινα επίπεδα ήταν υψηλότερα από το συνηθισμένο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στο ελληνικό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 12% έναντι 9% το ίδιο τρίμηνο του 2016, ενώ ταυτόχρονα το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε (από 7% σε 4%).
Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και λιγνίτης) δεν άλλαξε πάρα πολύ στη σύγκριση του έτους.
Η καθαρή εισαγωγική θέση της Ελλάδας αυξήθηκε ελαφρά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016. Συγκεκριμένα έναντι εισαγωγών 964 GWh το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 εισήχθησαν 1.028 GWh.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου