Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Χ. Φλουδόπουλος: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-Τραπεζών για το κοινοπρακτικό των 2,2 δισ.

Οι μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις που έχει μπροστά της το 2019 η ΔΕΗ αλλά και το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών αποτελούν μαζί με τις πωλήσεις των λιγνιτικών τις βασικότερες προκλήσεις για την εταιρεία το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει από τώρα τις διαπραγματεύσεις για το μεγάλο κοινοπρακτικό δάνειο του 1,2 δισ. που λήγει το 2019, όπως αποκάλυψε χθες κατά την κοπή της πίτας του 2018, ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης. 


Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ προ δεκαημέρου απηύθυνε πρόσκληση για την εξαγορά ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ, απομειώνοντας έτσι το βάρος των αναχρηματοδοτήσεων του 2019 (το συνολικό ύψος των ομολόγων της ΔΕΗ που λήγουν την άνοιξη του 2019 ήταν 500 εκατ. ευρώ).

Το 5ετές κοινοπρακτικό δάνειο των 2,27 δισ. στο οποίο συμμετείχαν οι συστημικές τράπεζες, είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2014 με υποχρέωση της ΔΕΗ να αποπληρώσει μέρος του στη λήξη (Απρίλιος 2019). Πλέον η ΔΕΗ καλείται να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες τους νέους όρους ανανέωσής του, σε περιβάλλον αγοράς σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το 2014, αλλά και κάτω από ειδικές συνθήκες ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Εκτός όμως από το δανεισμό, ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο κομμάτι των οφειλετών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εταιρεία αναμένεται να εντατικοποιήσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της για περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών.

Αν και αντίστοιχες προαναγγελίες είχαν γίνει και στο παρελθόν, εντούτοις το γεγονός ότι πλέον η ΔΕΗ συνεπικουρείται στο κομμάτι αυτό από τον ειδικό σύμβουλο που έχει προσλάβει (Qualco) καλλιεργεί προσδοκίες ότι πράγματι μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν ωστόσο εκτιμάται ότι οι ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του χθες ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της πώλησης των μονάδων σημειώνοντας ότι η αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την εταιρεία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η ΔΕΗ να αποκτήσει λειτουργική και διοικητική αυτονομία από το Δημόσιο, ιδιαίτερα στο κομμάτι των προσλήψεων και των αμοιβών στην εταιρεία.
Όπως είπε θα πρέπει η ΔΕΗ να λειτουργήσει με κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και οι εργασιακές σχέσεις να καθορίζονται με βάση την αποδοτικότητα. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στη νέα ΣΣΕ τονίζοντας ότι δε θα μειωθούν οι αποδοχές.

Για τα θέματα της αγοράς τέλος, τόνισε ότι με το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας να δώσει μεγαλύτερη άνεση χρόνου για την επίτευξη των στόχων για μείωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα ζήτησε να εξεταστούν αιτήματα όπως αυτό των μεγάλων καταναλωτών να μην συνυπολογίζονται τα μερίδια της βαριάς βιομηχανίας, στους μνημονιακούς στόχους, αφού η υψηλή τάση δε διαθέτει εναλλακτικές επιλογές πέραν της ΔΕΗ.

Χαρακτήρισε τέλος αδιανόητο να ενοχοποιούνται τόσο η έκπτωση του 15% που έκανε η ΔΕΗ, όσο και η μη μετακύλιση του κόστους που προέκυψε από τη χρέωση προμηθευτή. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, να κάναμε αυξήσεις; Η πολιτική αυτή ανακούφισε χιλιάδες πολίτες, κατέληξε  ο κ. Παναγιωτάκης.
(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου