Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση DG Comp σε ΥΠΕΝ για το market test: Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νόμο για τη ΔΕΗ




Δύο ειδών είναι τα σχόλια των συμμετεχόντων στο market test για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η DG Comp προς το υπουργείο Πςεριβάλλοντος και Ενέργειας. Αφενός διευκρινήσεις για τη Μεγαλόπολη, με έμφαση στο προσωπικό, αφετέρου εξηγήσεις γύρω από τις αδειοδοτικές εκρεμμότητες των ορυχείων που θα τροφοδοτούν τη Μελίτη Ι, και αργότερα τη Μελίτη ΙΙ.


Το mail της DG Comp που έφτασε τη Παρασκευή θίγει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" βασικές ανησυχίες των δυνητικών επενδυτών, αλλά μόνο επιγραμματικά. Εχοντας αυτό σαν βάση συζήτησης, προγραμματίζεται αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ-DG Comp, με στόχο την αναλυτικότερη ενημέρωση. Εστω και λακωνική πάντως, η επιστολή της DG Comp δίνει μια πρώτη εικόνα τόσο ως προς τα επενδυτικά ερωτήματα, όσο και ως προς το πως βλέπουν οι ίδιοι οι κοινοτικοί την όλη διαδικασία.

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ενημέρωση της DG Comp απαρτίζεται από δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά ζητήματα στα οποία ούτως ή άλλως το market test δεν ήταν ο ρόλος του να απαντήσει, καθώς δεν αποτελούν μέρος της παρούσας διαδικασίας.

Τέτοια για παράδειγμα είναι τα σχόλια αρκετών συμμετεχόντων αφενός γύρω από το μέλλον του λιγνίτη, αφετέρου γύρω από την ελκυστικότητα του προς πώληση χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, με τους επενδυτές να σχολιάζουν ότι αν αυτό ήταν πιο "ισορροπημένο", δηλαδή περιελάμβανε και υδροηλεκτρικά, θα συγκέντρωνε ασφαλώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τόσο το ένα ερώτημα, όσο και το άλλο, αν και δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψιν από την πλευρά του ΥΠΕΝ για το λόγο που προαναφέραμε, εντούτοις δείχνουν το πως βλέπουν οι εγχώριοι και ξένοι παίκτες το όλο project της επένδυσης στον άνθρακα.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά εκείνες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, και συγκεκριμένα στα εξής σημεία :

Καταρχήν στα του νοτίου "πακέτου", δηλαδή στη Μεγαλόπολη. Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν εδώ είναι δύο ειδών: Αφενός, πως θα ορίζεται στο νόμο το προσωπικό που θα απομείνει σε Μεγαλόπολη 3 & 4 σε σχέση με τα σημερινά 1.100 άτομα που απασχολούνται στο σταθμό, και αφετέρου σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο μεταφοράς, ποιές είναι οι κοινές εγκατατάσεις οι οποίες παραμένουν στη ΔΕΗ (σσ: η τελευταία θα διατηρήσει τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5), τι θα ισχύσει με τα συνοδευτικά έργα, κ.ό.κ.

Σε ό,τι αφορά το βόρειο "πακέτο", δηλαδή τη Μελίτη στη Φλώρινα, κυριάρχησαν τα αδειοδοτικά ζητήματα καθώς όπως είναι γνωστόν, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας της μονάδας, αφού δεν έχει ακόμη ανοίξει τα γειτονικά ορυχεία, όπως της Βεύης.

Αυτά και άλλα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενέστερα στην εντός των προσεχών ημερών τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε ΥΠΕΝ και DG Comp, προκειμένου μετά η ελληνική πλευρά να συμπεριλάβει τις αιτιάσεις των επενδυτών στο νόμο, κάνοντας σε αυτόν τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα σε αδρές γραμμές είναι να αποστείλει η ελληνική πλευρά στη DG Comp το τελικό κείμενο (final commitment), να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί από αυτήν ο νόμος της ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Φεβρουάριο, να εκδοθεί απόφαση από την Κομισιόν με βάση εκείνη της DG Comp, (έως το Μάρτιο σύμφωνα με την ενημέρωση της Ε.Επιτροπής), και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από την ΔΕΗ στις αρχές καλοκαιριού.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος για τη ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να συντάσσεται, και στα βασικά του άρθρα περιγράφει το τι πωλείται, δηλαδή τα δύο "πακέτα", ένα του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ), και ένα του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), το πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, δηλαδή η δυνατότητα ο επενδυτής να αγοράσει είτε το ένα πακέτο, είτε το άλλο, είτε και τα δύο μαζί, πότε θα βγάλει η ΔΕΗ τα τεύχη δημοπράτησης (Μάιο), πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Ιούνιο), τι προβλέπεται να γίνει με τα εργασιακά κ.ο.κ.

Στο σκέλος που αφορά τα εργασιακά, το πιθανότερο είναι ότι μετά και το mail της DG Comp, η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει στο νόμο διατάξεις αντίστοιχες με εκείνες του νόμου για τη "Μικρή ΔΕΗ" (2014). Οπως π.χ. την υποχρέωση του αγοραστή ή των αγοραστών να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με τις υπόλοιπες από τις 1.300 (1.100 άτομα η Μεγαλόπολη συν 200 άτομα η Μελίτη), να απορροφώνται από την ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου