Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Σε τροχιά μετάλλαξης η ΔΕΗ – Κρίσιμες αποφάσεις το 2018 για λιγνιτικές μονάδες, Αμύνταιο, μείωση μεριδίου αγοράς

Σε τροχιά μετάλλαξης η ΔΕΗ – Κρίσιμες αποφάσεις το 2018 για λιγνιτικές μονάδες, Αμύνταιο, μείωση μεριδίου αγοράς Καθοριστική για τις εξελίξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά θα είναι η έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και η προώθηση των υπολοίπων ιδιωτικοποιήσεων του χώρου της ενέργειας 
Έτος καθοριστικών αλλαγών αναμένεται να είναι το 2018 για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Η ΔΕΗ θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών και αν όλα προχωρήσουν όπως προδιαγράφονται, στο τέλος του έτους θα είναι μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.
Μπορεί να χρειάστηκαν 18 χρόνια (από το 2000 που θεσμοθετήθηκε ο πρώτος νόμος) και τρία Μνημόνια για να προχωρήσει η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά όλα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι το έτος σταθμός αυτής της διαδικασίας.
Με την έναρξη του 2018 λοιπόν, η ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με το σημαντικότερο γεγονός της ιστορία της.
Μετά την απώλεια του δικτύου υψηλής τάσης, μέσω της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο και τους κινέζους της State Grid στα μέσα του 2017, εφέτος η ΔΕΗ καλείται να πωλήσει το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της και παράλληλα να μειώσει την παρουσία της στη λιανική αγορά ρεύματος στο 60%.

Αξιολόγηση του market test

Το market test της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα ολοκληρώθηκε και οι Βρυξέλλες με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρώσει από τους συμμετέχοντες, επιχειρήσεις και φορείς σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο πώλησης που θα πρέπει να υιοθετηθεί εντός του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα η ΔΕΗ που καλείται να διενεργήσει τον διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις ώστε όλα να είναι έτοιμα για την προκήρυξη που όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης θα γίνει την 1η Ιουνίου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση των τεσσάρων μονάδων.
Έτσι μέχρι τον Μάιο λοιπόν η ΔΕΗ οφείλει να κάνει αποτίμηση των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, να προχωρήσει στον διαχωρισμό τους μεταφέροντας τες σε ξεχωριστές εταιρείες και στη συνέχεια να διατυπώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ενώπιον αποφάσεων για τον ΑΗΣ Αμυνταίου

Ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με τον σταθμό του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και το ρόλο του λιγνίτη στο ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Αποφάσεις που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της Τρόικας ότι θα λάβει έως τον Μάρτιο αν και όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατον.
Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως το μέλλον του σταθμού του Αμυνταίου βρίσκεται στο τραπέζι όπως επίσης βρίσκεται στο τραπέζι η πρόσκληση του κ. Παναγιωτάκη προς ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν από κοινού με τη ΔΕΗ την περιβαλλοντική του αναβάθμιση.
Όμως το ζήτημα του λιγνίτη δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΔΕΗ, η οποία  βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων θα πρέπει να μειώσει δραστικά το μερίδιο της στη λιανική αγορά, ενώ επίσης για να επιβιώσει οικονομικά να μειώσει δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προσεγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ.
Ο τρόπος που έχει επιλεγεί για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική είναι οι δημοπρασίες υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος.
Ωστόσο το μερίδιο της επιχείρησης μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (σήμερα βρίσκεται κοντά στο 83%), ενώ οι πελάτες που χάνει είναι στην πλειονότητα τους οι συνεπείς αφού οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν τη ΔΕΗ ως καταφύγιο και δεν αναζητούν άλλο πάροχο μιας και γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Την ίδια ώρα η λιανική αγορά ενέργειας ανοίγει και για το φυσικό αέριο με τους ιδιώτες παρόχους να ετοιμάζουν πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου διεκδικώντας μερίδιο σε μια πίττα της τάξεως των 2,5 - 3 δις ευρώ.

Προώθηση ενεργειακής χρηματαγοράς και αποκρατικοποιήσεων

Και ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τη ΔΕΗ, παράλληλα και στο πλαίσιο των κοινοτικών κατευθύνσεων για την ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν και οι αναγκαίες αλλαγές για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Κρίσιμο θα είναι το πρώτο δίμηνο, καθώς θα κριθεί ο τελικός αγοραστής του 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ ζητήματα όπως η πώληση του 34% των ΕΛΠΕ και το 17% της ΔΕΗ (βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων) συγκαταλέγονται, επίσης, στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η νέα χρονιά για το εγχώριο ενεργειακό σκηνικό.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το πώς θα δρομολογηθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Τέλος, σε ότι αφορά τον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις με την προκήρυξη για έρευνες νοτίως της Κρήτης, μετά από αίτημα της ExxonMobil και της Total.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου