Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Περί το 20% η μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» για το 2018 – Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση το Μάρτιο




Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες από τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η επεξεργασία των δεδομένων προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος της μείωσης που θα επέλθει στη «χρέωση προμηθευτή» για την εφετινή χρονιά.

Μετά την – άτυπη - έγκριση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στην απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το επόμενο βήμα είναι να μετρηθούν τα περιθώρια και να ληφθεί η απόφαση από το ΥΠΕΝ για μείωση και της «χρέωσης προμηθευτή».


Δέσμευση για μείωση έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Εκεί διατυπώνεται και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η μείωση πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Πράγματι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Μάρτιο το ΥΠΕΝ θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα ορίζει το ποσοστό της «χρέωσης προμηθευτή» που θα εισπραχθεί στους υπόλοιπους 9 μήνες του 2018.

Όπως έχει εξηγήσει και στο παρελθόν το energypress, η «χρέωση προμηθευτή» δεν είναι τέλος για να καθορίζει η κυβέρνηση το ύψος της. Είναι χρέωση που βασίζεται σε συγκεκριμένες παραδοχές και προκύπτει με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Συνεπώς ή την καταργείς ή την συνεχίζεις. Το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη χρέωση, αλλά φαίνεται ότι θα επιλέξει τη διατήρηση μεν της μεθοδολογίας υπολογισμού της «χρέωσης προμηθευτή» ως έχει, αλλά με ταυτόχρονο καθορισμό συγκεκριμένου ποσοστού της χρέωσης που θα καταβάλλουν το 2018 οι προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι και κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της «χρέωσης προμηθευτή» οι προμηθευτές δεν κατέβαλλαν το 100% των ποσών που αντιστοιχούσαν, αλλά το 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι πρώτοι υπολογισμοί καταλήγουν στην εκτίμηση ότι το ποσοστό της «χρέωσης προμηθευτή» που δεν θα πληρώσουν την εφετινή χρονιά οι προμηθευτές θα είναι στα επίπεδα του 20%. «Λίγο πάνω, λίγο κάτω» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, την ανάγκη κάλυψης εκκρεμοτήτων για την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών, τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ (περίπου 6,5% μεσοσταθμικά), αλλά και την ανάγκη να υπάρξει κάποιο «μαξιλάρι» 50 – 60 εκατ. ευρώ το οποίο να χρησιμεύσει μεταξύ άλλων και για να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα οι υπερημερίες στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Στο τέλος του έτους θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα για να καθοριστεί το τι θα γίνει για το 2019. Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει λειτουργήσει (ή, σε κάθε περίπτωση, θα έχει τεθεί η βάση για να λειτουργήσει) και η περιβαλλοντική αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οπότε θα μπορεί να προϋπολογιστεί και το έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τα πιστοποιητικά προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου