Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μεταξάς: Δεν υπάρχει a priori νομικό ζήτημα στο να πουληθούν σε Κινέζους λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ


Τη νομική διάσταση σημαντικών ενεργειακών θεμάτων της επικαιρότητας ανέδειξε ο καθηγητής Αντώνης Μεταξάς, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Energy Week του SBC και στο δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη.

Σχετικά με το market test για τις μονάδες της ΔΕΗ, ο κ. Μεταξάς ανέφερε πως συνιστά ένα μηχανισμό συμμόρφωσης με συγκεκριμένες αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τον ανταγωνισμό, ώστε να αποκτήσουν οι ιδιώτες πρόσβαση στο λιγνίτη. "Πλέον υφίσταται νομικά η δυνατότητα προς αυτούς, αλλά η Κομισιόν έκρινε απαραίτητη την εν λόγω κίνηση.
Η διαδικασία κινείται και αυτό είναι σημαντικό. Πρωτογενώς συνιστά υποχρέωση έναντι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θα αποτυπωθεί ποιοι διεθνείς παίκτες ενδιαφέρονται για τις λιγνιτικές μονάδες και υπό ποιες προϋποθέσεις. Θα χρειαστούν εξειδικευμένες πληροφορίες. Το ζητούμενο είναι μια ορθή συμμόρφωση", τόνισε.


Για την περίπτωση συμμετοχής εταιρειών τρίτων κρατών στην εγχώρια αγορά, ο κ. Μεταξάς είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο a priori εμπόδιο. "Δεν μπορεί να προδικαστεί εκ των προτέρων μια ασυμβατότητα της συμμετοχής π.χ. κάποιας κινεζικής επιχείρησης. Θα κριθεί εφόσον γίνει πρώτα μια αναλυτική κουβέντα. Αυτό συνδέεται και με κάτι ευρύτερο: Το δίκαιο δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο προστατευτισμού", σχολίασε.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο κ. Μεταξάς δήλωσε ότι η επάρκειά τους είναι εμπορικό ζήτημα. "Βλέπω ένα προβληματισμό για το κατά πόσο από μόνοι τους μπορούν να ανοίξουν την αγορά. Αποτυπώνεται αυτό και εμπειρικά στη διακύμανση των μεριδίων λιανικής των προμηθευτών". Στην περίπτωση της υψηλής τάσης, υπογράμμισε ότι το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανταγωνισμό. "Τι κάνεις όταν εντοπίσεις αδυναμία συγκρότησης ανταγωνισμού; Θεωρώ ότι οι δημοπρασίες έχουν δείξει τα όριά τους", είπε.

Τέλος, για τη χρέωση προμηθευτή, σχολίασε ότι δεν υπάρχει ευκρίνεια: "Το μέτρο θεσπίστηκε όχι για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, αλλά για τη διόρθωση μιας δομικής στρέβλωσης του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού. Η όποια στρέβλωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με εισπρακτικό μέτρο εις βάρος των προμηθευτών. Είτε θα υπάρξει σωστή μεθοδολογία για άρση της στρέβλωσης, είτε δεν υφίσταται στρέβλωση και χρειάζεται απλά κάλυψη του ελλείμματος. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε αυτή τη βάση. Διακρίνω νομικά ζητήματα όσον αφορά τη λύση με τα πράσινα πιστοποιητικά". 
energypress.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου