Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Σε επτά κινέζικους ομίλους το ερωτηματολόγιο της DGcomp για το market test – Οι τέσσερις μεγάλες εκκρεμότητες πριν το διαγωνισμό



Παρά το πλήθος των εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλυθούν έως τον Ιούνιο, η ηγεσία της επιχείρησης αισιοδοξεί πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν πλήρως

Σε επτά εταιρίες από την Κίνα έχει αποστείλει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) την επιστολή με το ερωτηματολόγιο του market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μεταξύ των κινέζικων εταιριών που έχουν λάβει το ερωτηματολόγιο είναι η CMEC, η SPIC, η Shenhua, η China Energy και η Shanhay Energy, ενώ βεβαίως στη λίστα των αποδεκτών είναι όλες οι μεγάλες ενεργειακές αλλά και βιομηχανικές ελληνικές επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης όπως επίσης ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρίες.
Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι η επιστολή της DGcomp εστάλη τις προηγούμενες ημέρες και στη Χαλυβουργία Μάνεση μετά από διαμαρτυρία διότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα. 
Παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας του market test, καθώς οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν την γνώμη τους για το εάν είναι ελκυστικό το πακέτο των μονάδων, αν το κρίνουν βιώσιμο και εάν θα πρέπει να δοθούν προς πώληση όλες οι μονάδες μαζί ή να χωριστούν σε δυο πακέτα. 
Η κρίσιμη φάση ως προς την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος τοποθετείται για τον Ιούνιο, όταν με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. 
Μάλιστα προβλέπεται ότι η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Ιουνίου 2018.
Πληθώρα εκκρεμοτήτων 
Στο μεσοδιάστημα, πάντως, υπάρχουν πάρα πολλά και μείζονος σημασίας ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. 
Μεταξύ αυτών σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ είναι η εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, από τον οποίο θα κριθεί πόσες λιγνιτικές μονάδες θα είναι αναγκαίες και βιώσιμες στο μέλλον. 
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να είναι της τάξης του 25 - 27%.
Σε μια τέτοια περίπτωση η επένδυση στη λιγνιτική παραγωγή θεωρείται βιώσιμη.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΔΕΗ συμφέρει έναν επενδυτή να επενδύσει στις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης παρά το γεγονός ότι η 3η μονάδα «σβήνει» το 2025 και η 4η το 2032 διότι εξαντλείται το κοίτασμα του λιγνίτη.
Μάλιστα σύμφωνα με τρία σενάρια που έχει τρέξει η ΔΕΗ στα οποία οι τιμές ρύπων ορίζονται μεταξύ των 20 και 30 ευρώ ανά τόνο CO2, προκύπτει ότι οι μονάδες είναι οικονομικά βιώσιμες και αποδοτικές.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι από τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό θα κριθεί το τι θα γίνει με το σταθμό του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της ΔΕΗ σε περίπτωση που προκύψει ότι το Αμύνταιο χρειάζεται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για την επένδυση περιβαλλοντικής αναβάθμισης που απαιτεί περί τα 100 εκατ.  ευρώ. Μάλιστα θα ξεκινήσει ακόμη και μόνη της, αν και θα προτιμούσε τη συμμετοχή τρίτου επενδυτή.        
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να επιλυθούν εντός του εξαμήνου είναι η έκδοση των αδειών των μονάδων και των ορυχείων, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορυχείου της Βεύης. 
Σε ότι αφορά το ζήτημα των εργαζομένων, πρέπει κατ’ αρχήν να σημειωθεί ότι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, οι οποίες θα πάρουν αρκετό χρόνο.
Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες που θα πωληθούν. 
Παράλληλα η ηγεσία της ΔΕΗ εκφράζει την αισιοδοξία ότι παρά το πλήθος των εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλυθούν έως τον Ιούνιο, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν όπως έγινε και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.   

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου