Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Στεργιούλης και Παναγιωτάκης στο συνέδριο της Capital Link - Παρασκήνιο για μπλόκο της πώλησης του 35% των ΕΛΠΕ

Αυξάνεται η κινητικότητα των Ελλήνων μάνατζερς ενόψει των εξελίξεων στα ενεργειακά ζητήματα
Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανούηλ Παναγιωτάκης λαμβάνοντας μέρος στο συνέδριο της Capital Link.
Θα συμμετάσχουν το μεσημέρι της Δευτέρας 11/12/2017 ώρα Νέας Υόρκης 15.45 - 16.20 στο πάνελ "Greece as Energy Gateway".
Στο συγκεκεριμένο πάνελ θα συμμετάσχει και ο Edward F.Cox εκ μέρους του μάνατζμεντ της Νοble Energy, ενώ συντονιστής θα είναι ο Arnaud Jiossien managing director της ΒNP Paribas.
H παρουσία τους σε ένα συνέδριο που παρακολουθούν πρώτης τάξης επενδυτικά ονόματα είναι μια σημαντική ευκαιρία να προβάλλουν τις προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον κάθε κλάδο ειδικά.
Η υπόθεση των ΕΛΠΕ είναι πιο σύνθετη καθώς υπάρχει  η πώληση του 35% του Δημοσίου στην συμφωνία της Τρίτης Αξιολόγησης.
Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υλοποιήσει αυτήν την δέσμευση μέχρι το καλοκαίρι του 2018, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ πριν τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Το Δημόσιο θα προβάλλει στην κατεύθυνση αυτή το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να πλήξει τα συμφεροντά του, όταν υπάρχει σε εξέλξη το ευρύ πρόγραμμα των υδρογονανθράκων, που αν φέρει αποτελέσματα τότε θα πολλαπλασιάσει την αξία του ομίλου των ΕΛΠΕ.
Την ίδια ώρα όμως το γεγονός ότι τίποτε δεν έχει ακόμα ξεκθαριστεί δημιουργεί ασάφεια στην χρηματιστηριακή αγορά, που υπολογίζει ότι θα υπάρξει πώληση του πακέτου του 35% διαμέσου του χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανέβει η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, παρά τις ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας, μείωσης δανεισμού, υδρογονανθράκων.Παραμένει στα 2,2 δισ ευρώ.
Η πλευρά Λάτση, που ελέγχει το 45,47% είναι σαφές ότι δεν προτίθεται να πουλήσει, ούτε και να αγοράσει.
Και αυτό διότι ελέγχει την εταιρία στον βαθμό που την ενδιαφέρει με το τρέχον ποσοστό και από την άλλη πλευρά θα περιμένει την εξέλιξη που αφορά τους υδρογονάνθρακες, η οποία θα απαιτήσει τουλάχιστον 5 χρόνια.
Το θέμα γίνεται εξαιρετικά σύνθετο και θεωρείται ότι μπορεί να είναι από τα ζήτήματα εκείνα που παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα μετατεθεί τελικά για αργότερα, αν και εφόσον υπάρξουν ισοδύναμα και προυποθέσεις.

Όσον αφορά την ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς η Επιχείρηση πρέπει να πουλήσει τις λιγνιτικές, γιατί ο κλάδος αυτός μακροπρόθεσμα απαξιώνεται και γιατί γλυτώνει το κόστος του CO2
Το ερώτημα είναι ποιοί επενδυτές θα ενδιαφερθούν, αν και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το market test σε επίπεδο ΔΕΗ και ΥΠΕΝ, που ξεκινά εντός των προσεχών ημερών.
Πάντως η ελληνική πλευρά διερευνά ήδη και τις προθέσεις των Κινέζων, καθώς στην Κίνα βρίσκονται έλληνες αξιωματούχοι σε επενδυτικό φόρουμ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου