Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ευρωσχέδιο για στήριξη των περιοχών που θα πληγούν από την απανθρακοποίηση - Αμφίβολη η ένταξη ελληνικών περιφερειών

Ευρωσχέδιο για στήριξη των περιοχών που θα πληγούν από την απανθρακοποίηση -  Αμφίβολη η ένταξη ελληνικών περιφερειών
 
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί, στις περιοχές όπου θα κλείσουν ορυχεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καινούριες δραστηριότητες και να προταθούν νέες θέσεις εργασίας στο προσωπικό
Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των περιοχών που θα πληγούν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης άνθρακα ειδικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προαναγγέλλει ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί με συνέντευξη του στο Euractiv στο περιθώριο συνεδρίου στη Σλοβακία.    
Σύμφωνα με τον κ. Ριστορί είναι σημαντικό η ΕΕ να προχωρήσει στην επιτάχυνση της εγκατάλειψης του άνθρακα.
Όπως τόνισε στο πρόσφατο παρελθόν, ένας μακρύς κατάλογος χωρών αποφάσισε να εγκαταλείψει τον άνθρακα γύρω στο 2025 και αυτό θα ενισχύσει την επιρροή του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα.
«Στο πλαίσιο αυτό», ανέφερε ο κ. Ριστορί, «είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση ιδίως των περιοχών που εξαρτημένες από τον άνθρακα. Θα πρέπει να υπάρξει ορθή διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων ταυτόχρονα με το κλείσιμο των ορυχείων. Στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, θα δρομολογήσουμε μια νέα πρωτοβουλία για την μετάβαση των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα».

Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στις πληττόμενες περιοχές

Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχουν αποσταλεί ήδη ομάδες στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πολωνία και τη Σλοβακία για να μελετήσουν τις επιπτώσεις.
Όπως είπε θα γίνει προσέγγιση όλων των ενδιαφερομένων φορέων, των κυβερνήσεων, των περιφερειών των πόλεων και των εταιριών.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, είπε, να εντοπίσουμε όλες τις πιθανές νέες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια περιοχή όπου θα κλείσουν ορυχεία. Πρέπει να προταθούν νέες θέσεις εργασίας στο προσωπικό».
Ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν δήλωσε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν θετική αντίδραση των περισσότερο ενδιαφερόμενων χωρών και έκανε ειδική αναφορά στην Πολωνία και τη Σλοβακία, αλλά και ορισμένες γερμανικές περιοχές.
Βεβαίως η συνέντευξη του κ. Ριστορί δόθηκε στη Σλοβακία, αλλά παρόλα αυτά δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα ως πληττόμενη περιοχή, ούτε βεβαίως ανακοινώθηκε η μελέτη από την Κομισιόν των επιπτώσεων στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου