Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Κομβικό Έτος το 2018 για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα

Αν εξετάσουμε μία προς μία τις αλλαγές και εξελίξεις σε όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, θα διαπιστώσουμε μία όχι τυχαία σύγκλιση, τόσο σε πολιτικές αλλά και συγκεκριμένες δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δρομολόγηση μίας σειράς διαδικασιών με στόχευση το άνοιγμα της αγοράς, πρωτίστως στην ηλεκτρική ενέργεια και τελευταία σε αυτήν του φυσικού αερίου. Αλλά και στον τομέα των υποδομών υπήρξαν πολύ θετικά βήματα, νε βασικούς άξονες αναφοράς τα ηλεκτρικά δίκτυα (βλ. απόσχιση ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και είσοδο νέου επενδυτή), το φυσικό αέριο (αναβάθμιση Ρεβυθούσας και προώθηση FSRU Αλεξανδρούπολης, επέκταση δικτύων πόλεων), αλλά και στις ΑΠΕ, με ιδιαίτερο βάρος στην αιολική ενέργεια, όπου ξεπεράστηκε το ορόσημο των 3 GW.
Όπως σημειώνει και σε παράπλευρη στήλη το energia. gr, η εγχώρια ενεργειακή ατζέντα για το 2018 θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η ΔΕΗ θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα να εξακολουθεί να παίζει το ρόλο στυλοβάτη της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς, διατηρώντας ένα μερίδιο όχι μικρότερο του 60%. Αυτό αποτελεί ευρύτερο στοίχημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την ορθολογική αντιμετώπιση των όλο και πιο αυξανόμενων φαινομένων ενεργειακής φτώχειας και, κυρίως, την παροχή επαρκούς και οικονομικά συμφέρουσας ηλεκτρικής ενέργειας για την εγχώρια βιομηχανία, ώστε η τελευταία να αποτελέσει μία από τις βασικές «ατμομηχανές» για την έξοδο της χώρας από την επταετή και πλέον κρίση και την είσοδό της σε τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.
Είναι εμφανές πως μόνο με στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό θα μπορέσει η ΔΕΗ να εκπληρώσει τον παραπάνω ρόλο. Και η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος καθώς η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εισέρχεται στην τροχιά της υποχρεωτικής διαφοροποίησης – είναι εμφανές πως το έτος που αρχίζει σε λίγες μέρες θα είναι η πιο κομβική χρονιά στη διαδικασία αυτή.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, θα δούμε, το 2018, σε πιο ώριμο στάδιο τα οφέλη από το άνοιγμα της αγοράς αερίου και το unbundling για τον τελικό καταναλωτή. Κρίσιμο αναμένεται να είναι το πρώτο δίμηνο, ωστόσο, καθώς εκεί θα κριθεί ο τελικός αγοραστής του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση – ορθώς – επιθυμεί τη βελτίωση του προσφερομένου αντιτίμου, ώστε να αντανακλά την πραγματική αξία της Επιχείρησης και να αποφευχθεί το φιάσκο της παλαιότερης διαδικασίας (γεγονός για το οποίο το energia. gr σεμνύνεται ότι εγκαίρως είχε προειδοποιήσει, εις πείσμα των σειρήνων …).
Ζητήματα όπως η πώληση του 34% των ΕΛΠΕ και το 17% της ΔΕΗ (βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων) συγκαταλέγονται, επίσης, στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η νέα χρονιά για το εγχώριο ενεργειακό σκηνικό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το πώς θα δρομολογηθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι ΑΠΕ, που για χώρες όπως η Ελλάδα αποτελούν δυνάμει «συγκριτικό πλεονέκτημα», θα πρέπει να λάβουν νέα ώθηση, μακριά από προχειρότητες, δημαγωγικές κινήσεις και άστοχες επιλογές, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Στόχοι για το 2018 θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του αυτό-παραγωγού μέσω του net metering, αλλά και του καταναλωτή, ιδίως μέσω πολιτικών που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας, για να επιτευχθεί όχι μόνο η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία, ήτοι η αναπτυξιακή της επανεκκίνηση.
Ακόμα και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, παρατηρούμε σημαντικές τομές, με την προκήρυξη ενδιαφέροντος για έρευνες νοτίως της Κρήτης, όπου έχουν ήδη ανταποκριθεί μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως πετρελαϊκές εταιρείες, όπως ExxonMobil, Eni και Total. Παράλληλα, προχωρούν οι έρευνες στην περιοχή Ιωαννίνων, με την είσοδο της ισπανικής Repsol στο κοινοπρακτικό σχήμα της παραχώρησης, ενώ η Energean Oil & Gas ετοιμάζεται για παραγωγική γεώτρηση στο κοίτασμα του Κατάκολου, του οποίου η δυναμικότητα, βάσει τελευταίων στοιχείων, έχει αναβαθμιστεί σε περισσότερο από 10 εκατ. βαρέλια. Έτσι, ο επόμενος χρόνος προμηνύεται ιδιαίτερα κρίσιμος για την πρόοδο των εγχώριων ερευνών υδρογονανθράκων.
Όλα τα ανωτέρω μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι το νέο έτος θα αποδειχθεί, τελικά, κομβικό για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα τόσο σε υποδομές και εγχώρια παραγωγή ενέργειας, όσο και στην εμπέδωση του ανταγωνισμού στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου