Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ - DGcomp για τους λιγνίτες – Τα αιτήματα που οδήγησαν στο αδιέξοδο και η παρέμβαση Τσίπρα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ - DGcomp για τους λιγνίτες – Τα αιτήματα που οδήγησαν στο αδιέξοδο και η παρέμβαση Τσίπρα
Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίζονται σήμερα με στόχο να αρθούν τα εμπόδια    
Σοβαρή εμπλοκή, η οποία μάλιστα κινητοποίησε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε σε συνάντηση τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που διεξάγονται στις Βρυξέλλες με τη DGcomp.
Η ελληνική πλευρά που εκπροσωπείται από κλιμάκιο με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία νέα αιτήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης και του ΑΗΣ Μελίτη.
Ειδικότερα, ζήτησε αναβολή του market test για το πρώτο δίμηνο του 2018, παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς από τις 17.000 ώρες στις 32.000 ώρες, καθώς και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που διαθέτει η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε τρίτους.
Η DGcomp δήλωσε αναρμόδια για τα δύο τελευταία θέματα, καθώς το μεν πρώτο  εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ενέργειας και το δεύτερο στην αρμοδιότητα των θεσμών, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν και να οριστεί νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη 23/11.

Παρέμβαση Τσίπρα – Συναντήθηκε με Σταθάκη

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συνάντηση τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για να αξιολογήσουν την στάση της κυβέρνησης στην σημερινή συνάντηση, αλλά και να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για όλα τα ενεργειακά θέματα που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Με κύριο ζητούμενο την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πάντως το αίτημα για αναβολή του market test για το πρώτο δίμηνο του 2018 αντιστρέφεται αυτό το στόχο, καθώς το προαπαιτούμενο που τέθηκε από το μνημόνιο για να είναι ολοκληρωμένο προϋποθέτει, έγκριση της λίστας των μονάδων που θα πουληθούν από την DGcomp, market test και νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησής τους.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχε διαφανεί, ότι δηλαδή τα ενεργειακά θα κρίνουν την πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Nωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:
Χωρίς αποτέλεσμα έκλεισε ο σημερινός κύκλος επαφών του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου στις Βρυξέλλες όπου έχει μεταφερθεί το πεδίο των διαπραγματεύσεων τόσο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test, όσο και για το μέλλον των μονάδων του Αμυνταίου.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη (23/11), αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έδινε το υπουργείο Ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με την οποία ως γνωστόν γίνεται η διαπραγμάτευση, απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί γραπτώς στη συμφωνία για το market test η χορήγηση παράτασης ζωής 32.000 ωρών για το σταθμό του Αμυνταίου, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στην πολιτική της ΕΕ για τον περιορισμό των ρύπων.
Όπως έχει γράψει το World Energy News την Πέμπτη 16/11 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιδιώκει, στη συμφωνία για το market test, να προβλεφθεί γραπτώς ότι θα δοθεί παράταση ζωής στο σταθμό του Αμυνταίου για 32.000 ώρες (περίπου 4 χρόνια), ώστε στο μεσοδιάστημα η ΔΕΗ - πιθανώς σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή - να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων με βάση τις νέες προδιαγραφές της ΕΕ.
Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο θα δώσουν τη δυνατότητα ανανέωσης των αδειών λειτουργίας των δυο μονάδων ώστε αυτές να μπορούν πλέον να λειτουργήσουν για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια.

Αρνητική στάση από τη DGcomp

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DGcomp απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο το κατ’ αρχήν αίτημα της παράτασης των 32.000 ωρών (το οποίο έχει ήδη απορριφθεί μια φορά από την Κομισιόν όταν το είχε θέσει η ΔΕΗ), όσο και το γενικότερο σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, επικαλούμενη τα νέα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα που θα ισχύουν για τις μεγάλες μονάδες καύσης όσον αφορά στα όρια εκπομπών για όλους τους τύπους ρύπων όπως οξείδια του αζώτου NOx, διοξείδιο του θείου SO2 και μικροσωματίδια σκόνης PM.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι εκπρόσωποι της DGcomp επέμειναν στο ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά εδώ και καιρό, αφού η έγκριση της έγινε τον Απρίλιο και η Ελλάδα υπερψήφισε τις αλλαγές.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο εξ αρχής η DGcomp ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ένταξη των μονάδων του Αμυνταίου στο market test και επέμεινε για τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη Φλώρινα.
Η σημερινή εμπλοκή καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις συζητήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Βερροιόπουλος και όλα δείχνουν ότι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον έως την έλευση των επικεφαλείς της Τρόικας στην Αθήνα στις 28/11, οπότε και θα το χειριστεί απευθείας ο κ. Σταθάκης.
Έτσι το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Σταθάκης θελήσει να σηκώσει το βάρος της καθυστέρησης του συνόλου της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου πάντως μεταδίδεται ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους υπουργούς των οποίων τα θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου