Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Επαναλειτουργεί το Ορυχείο Αμυνταίου

Πέντε μήνες μετά την μεγάλη κατολίσθηση με τις ανυπολόγιστες ζημιές, το ορυχείο Αμυνταίου επαναλειτουργεί και τροφοδοτεί επαρκώς τον ομώνυμο ατμοηλεκτρικό σταθμό. Βεβαίως, το ορυχείο μετά την κατολίσθηση λειτουργεί αποκλειστικά με εργολάβους, ενώ στο επόμενο
διάστημα αναμένεται η οριστική απόφαση της ΔΕΗ για τον τρόπο λειτουργίας, η οποία θα εξαρτηθεί από πλήθος γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δείξουν την κατάσταση των κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, αυτή τη στιγμή το ορυχείο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Αμυνταίου με 400.000 τόνους λιγνίτη το μήνα. Όπως εξηγεί, όχι μόνο καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες του σταθμού, αλλά έχει δημιουργήσει και ένα στοκ, αφού η αυλή λιγνίτη είναι γεμάτη και τα αποθέματα είναι πάνω από τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ορυχείο Αμυνταίου δουλεύει αποκλειστικά και μόνο με εργολάβους, μετά την μεγάλη κατολίσθηση του καλοκαιριού, που είχε θάψει πάγιο εξοπλισμό της ΔΕΗ και λιγνιτοφόρα κοιτάσματα. Ο διευθυντής του ΛΚΔΜ τόνισε ότι « στο ορυχείο Αμυνταίου υλοποιείται ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων. Αυτές γίνονται προκειμένου να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κοίτασμα και πως μπορούμε να το δουλέψουμε. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκάδες γεωτρήσεις και πρόκειται να γίνουν κι’ άλλες. Μόλις ολοκληρωθούν, με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα αποφασίσουμε οριστικά για τον τρόπο εκμετάλλευσης». Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μετά σε 3 με έξι μήνες. Τότε θα επανέλθει και θα επαναδραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ, ενώ θα αξιοποιηθεί ο πάγιος εξοπλισμός της ΔΕΗ, ο οποίος να σημειωθεί βρίσκεται και τώρα στο ορυχείο Αμυνταίου αλλά είναι ανενεργός, οπότε θα μειωθεί η δραστηριοποίηση των εργολάβων, οι οποίοι μετά την  κατολίσθηση μονοπωλούν την εξόρυξη.
Όσο για το προσωπικό, να σημειωθεί ότι στο ορυχείο Αμυνταίου απασχολούνταν περίπου 560 εργαζόμενοι. Απ’ αυτούς οι 40 μετακινήθηκαν στον ΑΗΣ Μελίτης και απασχολούνται στην αυλή λιγνίτη. Άλλοι 70 που βρισκόταν στο όριο συνταξιοδότησης, αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους και συνταξιοδοτήθηκαν. 130 άτομα μετακινήθηκαν στα υπόλοιπα ορυχεία του ΛΚΔΜ και άλλα 30 άτομα πρόκειται να μετατεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου