Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΒΙΚΕΝ: Η αγορά ηλεκτρισμού να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και όχι τα ρίσκα των παραγωγών



Την ανάγκη να μην επιλεγούν ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, προκειμένου η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού να γίνει προς όφελος των καταναλωτών επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ έχει ως εξής:



Η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης εικοσαετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους καταναλωτές  με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει τον προμηθευτή του σημαίνει ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, όπως παρουσιάζεται από πολλούς.

Ενόψει λοιπόν των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα η βιομηχανία θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο-Στόχο (Target Model), αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί πραγματικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αγορών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής βάσης της χώρας και της Εθνικής Οικονομίας.

Η διαιώνιση τέτοιων στρεβλώσεων, κάθε φορά με διαφορετικά προσχήματα, αποτελεί ανεπίτρεπτο πισωγύρισμα τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να ξεφύγει από ένα κύκλο δεκαετούς ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα θέση της ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι στον σχεδιασμό της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρέπει να συμπεριληφθούν μέτρα, τα οποία παρεμποδίζουν την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, υπονομεύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και άγουν σε εξόφθαλμες στρεβλώσεις, όπως:


  1. Η διατήρηση ελαχίστου ορίου τιμής στις προσφορές ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς και
  2. Ο αποκλεισμός της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου (portfolio-based), με μόνη επιλογή την υποβολή προσφορών ανά μονάδα παραγωγής (unit-based)


Είναι ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) να θέσουν τις βάσεις μιας αγοράς που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και όχι τα  επιχειρηματικά ρίσκα των ιδιωτών παραγωγών. 

Στο πρωϊνό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

ΕΒΙΚΕΝ: Με ανανεωμένη εντολή προσέρχεται στο διάλογο για το target model - Τι ζητά η βιομηχανία για τη νέα αγορά

Με δύο βασικά ζητούμενα προσέρχεται η ενεργοβόρος βιομηχανία στο διάλογο για τη θέσπιση των κωδίκων της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΒΙΚΕΝ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα η βιομηχανία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ελάχιστου ορίου στις προσφορές και υπέρ της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου, θεωρώντας ότι πρόκειται για αλλαγές που θα συντελέσουν ώστε οι νέοι κώδικες να προάγουν και όχι να υπονομεύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατά την οποία ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη των μελών προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι Πρόεδρος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Γενικός Γραμματέας ο κ. Δημήτρης Κολαΐτης  και μέλη οι κ. Αντώνης Κοντολέων, Ευριπίδης Δοντάς, Λένα Μπέλση  και Άγγελος Καλογεράκος .

Ως προς τις θέσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας ενόψει των αλλαγών στους κώδικες για το target model εκτιμάται ότι η ύπαρξη κατώτατου ορίου στις προσφορές έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι τιμές, ειδικά στις ώρες χαμηλής αιχμής, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι οι μεγάλοι καταναλωτές που θα μπορούσαν να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη λειτουργώντας τις ώρες χαμηλής αιχμής, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ενέργεια με υψηλό κόστος, γεγονός που περιορίζει την ανταγωνιστικότητά τους. Στην ίδια κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών ρευστότητας και ανταγωνισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η θέσπιση της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου. 

Σημειώνεται τέλος ότι η βιομηχανία εκτός από τις διαβουλεύσεις για το target model αναμένει την ανανέωση του μέτρου της διακοψιμότητας, για το οποίο οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι θετικές καθώς έχει ολοκληρωθεί η  τεχνική προεργασία και οι συζητήσεις με την Επιτροπή βρίσκονται στο τελικό στάδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου