Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Γκρίνιες για το target model

Tους κώδικες για το target model, τη νέα αγορά -στόχο ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκα με βάση τις σχετικές οδηγίες, επεξεργάζεται την περίοδο αυτή η ΡΑΕ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι  “γκρίνιες” για τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός του 2018
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραδοθεί στη Ρυθμιστική Αρχή το βασικό κείμενο της μελέτης, που κατήρτισε για λογαριασμό της, η εταιρία «ΕCCO International Inc.», με έδρα τις ΗΠΑ, υπό τη διεύθυνση του κ. Άλεξ Παπαλεξόπουλου. 
Οι ενστάσεις που διατυπώνονται εστιάζονται μέχρι στιγμής στη διατήρηση δύο βασικών κανονισμών του “παλαιού” καθεστώτος, οι οποίοι σχετίζονται με το μεταβλητό κόστος και τις προσφορές ηλεκτρισμού ανά μονάδα. Διατηρείται δηλαδή η υποχρέωση των μονάδων να μην πωλούν σε τιμές κάτω του μεταβλητού κόστους όπως και η υποχρέωση κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού να κάνει τη δική της, ξεχωριστή, προσφορά στη χονδρική και να μην μπορούν να γίνονται προσφορές  ανά πορτφόλιο, δηλαδή προσφορές για το σύνολο της παραγωγής ενός ηλεκτροπαραγωγού. 
Η ανησυχία ξεκινά από την αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  που μπορεί να επιφέρουν οι κανονισμοί αυτοί στο νέο σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου δεν θα λειτουργεί μία αλλά τέσσερις αγορές. Στις ανά μονάδα προσφορές, π.χ. σε περίπτωση που ο παραγωγός για διάφορους λόγους δεν μπορεί να καλύψει την ποσότητα για την οποία έχει δεσμευτεί, τότε επιβαρύνεται με διάφορα πέναλτυ,. Στο νέο σχήμα είναι πιθανόν τα πέναλτυ αυτά να πολλαπλασιάζονται και το έξτρα κόστος κάποια στιγμή να μετακυλιστεί από τον παραγωγό στην τιμή του ρεύματος, άρα στον καταναλωτή. 
Ας σημειωθεί ότι τη ΡΑΕ στο έργο της για την κατάρτιση των νέων κωδίκων συνδράμει το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Κομισιόν, στο οποίο έχει ανατεθεί από τις Βρυξέλλες η παροχή τεχνικής βοήθειας, προκειμένου η χώρα να προσαρμοστεί στο target model. 
Οσο για τη μελέτη της ECCO International, αυτή αφορά στην ουσία τρεις επιμέρους μελέτες : Το σχεδιασμό και την επεξεργασία των κωδίκων της χρηματιστηριακής αγοράς που έχει αναλάβει  ο ΛΑΓΗΕ, τον σχεδιασμό και την επεξεργασία των κωδίκων της αγοράς εξισορρόπησης που έχει αναλάβει  ο ΑΔΜΗΕ και τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και την επεξεργασία μεθοδολογίας και προτάσεων για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου