Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Τέσσερα ερωτήματα για το market test των λιγνιτικών και τη νέα διαπραγμάτευση για τις μονάδες που έρχεται


Τέσσερα ερωτήματα για το market test των λιγνιτικών και τη νέα διαπραγμάτευση για τις μονάδες που έρχεται Το "εκ των πραγμάτων αδιέξοδο" που οδηγεί σε νέα πλατφόρμα για την πώληση μονάδων 
Tέσσερα μεγάλα ζητήματα ανακύπτουν όσον αφορά το market test των λιγνιτικών μονάδων.
Πρώτον: Αν η Κομισιόν θα αποδεχτεί προσφορές από εταιρίες χωρών εκτός του στενού πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Τα όσα είπε στο Euroactive ο CEO της ENEL αλλά κατά καιρούς έχουν αναφέρει και εκπρόσωποι της Edison είναι προφανή και δείχνουν ότι οι εταιρίες των χωρών της Ευρωζώνης δεν προτίθενται να επενδύσουν σε ελληνικές λιγνιτικές μονάδες.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Euroactive ο CEO της Enel Φ.Σταράτσε τόνισε ότι, "Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Eurelectric για παύση των επενδύσεων σε μονάδες άνθρακα επειδή δεν υπήρξε ομοφωνία στο εσωτερικό της.
Όμως, θα αποσύρουν τον άνθρακα εκ των πραγμάτων, ασχέτως του αν θα υπογράψουν ή όχι την πρωτοβουλία»

Μετά τα όσα μάλιστα ξεκαθαρίστηκαν με την ελληνική πλευρά με την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ για μη συμμετοχή εταιρικών σχημάτων τρίτων χωρών με εξαίρεση την ολοκληρωθείσα επένδυση για την State Grid of China το πιθανότερο είναι το ενδιαφέρον από εταιρίες τρίτων χωρών να προσκρούσει σε τoίχο.
Δεύτερον:Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Είναι διατεθειμένη να το διαπραγματευεθεί η ελληνική πλευρά επιχειρώντας να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια και προάγοντας τις όποιες λύσεις προκύψουν από το market test;
Τρίτον:Και πώς θα γίνει αυτό όταν η DG.comp θα ελέγχει όλη την διαδικασία;
Θα αποτελέσει η όλη διαδικασία σκόπελο για την τρίτη αξιολόγηση;
Τέταρτον :Στοχεύει η ελληνική πλευρά να εξαντλήσει τις δυνατότητες πριν υποχωρήσει με ενδεχόμενα ανταλλάγματα για να παραχωρήσει τελικά και υδροηλεκτρικά, που είναι ο βασικός στόχος των ετέρων πιστωτών;
Αυτό θα το δούμε στην πορεία, αναμένεται να είναι από τα  θρίλλερ της Τρίτης Αξιολογησης.

Ισχυρό επιχείρημα που μπορεί να προσφέρει ο ίδιος ο κ. Σταθάκης στην αγορά είναι ότι άνοιξε την διαδικασία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, βάζοντας στο χάρτη διαρθρωτικες κινήσεις, που η προηγούμενη κυβέρνηση μόνον με τα λόγια μπορούσε να προσεγγίσει.
Όμως το πλεονέκτημα αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν βάση επιτυχίας για την Β Αξιολόγηση.
Τώρα θα περάσει από ένα market test, στο οποίοι οι άσσοι της κυβέρνησης είναι το ενδιαφέρον από τρίτες χώρες.
Δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να προτάξει τα χαρτιά αυτά στην DG.comp αναμένοντας τις αντιδράσεις της.
Εξάλλου κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει με ασφάλεια την διαμόρφωση του τεχνικού και νομικού πλαισίου.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά δεν αποτιμά θετικά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και για τον λόγο αυτό υπάρχει μια αδικαιολόγητη πίεση στην μετοχή της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα της οποίας στο 6μηνο ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.
Το πιθανό σενάριο θα είναι η ελληνική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με τις θέσεις της καθώς δύσκολα το market test θα μπορεί να βγάλει τα αποτελέσματα που θα προδιαγράψει η Κομισιόν.
Ζητούμενο λοιπόν είναι ποιά θα είναι η πλατοφόρμα διαπραγμάτευσης για το μέλλον της ΔΕΗ μετά τα αποτελέσματα του μάρκετ τεστ.
Και ποιές θα είναι οι ουσιαστικές κατευθύνσεις για την απελευθέρωση της αγοράς που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρει σημαντικά και τους μεγάλους Έλληνες παίκτες.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου