Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Χρηματοδοτήσεις δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία στην καθαρή ενέργεια από το πρόγραμμα Horizon 2020

Χρηματοδότηση ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2018-2020, από τα 77 δισ. ευρώ του προγράμματος Horizon 2020,  θα διατεθούν για την έρευνα και την καινοτομία που έχει να κάνει με την καθαρή ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, ανακοίνωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Κάρλος Μοέδας.
 
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα εργασίας για την περίοδο 2018-2020 θα εστιάσει τις εργασίες του σε μικρότερο αριθμό θεμάτων με αυξημένους προϋπολογισμούς, περιλαμβάνοντας τα εξής:
  • Ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή: 3,3 δισ. ευρώ
  • Κυκλική οικονομία: 1 δισ. ευρώ
  • Ψηφιοποίηση και μετατροπή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών: 1,7 δισ. ευρώ
  • Ένωση Ασφάλειας: 1 δισ. ευρώ
  • Μετανάστευση: 200 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ένα ποσό 2,2 δισ. ευρώ θα διατεθεί για έργα καθαρής ενέργειας σε τέσσερις αλληλοσχετιζόμενους τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, ηλεκτροκίνηση και τεχνολογίες αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της παραγωγής στην Ευρώπη της νέας γενιάς ηλεκτρικών στηλών (μπαταριών).
Το ίδιο πρόγραμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την έρευνα αιχμής με σχεδόν 1,86 δισ. ευρώ, ενώ οι «δράσεις Marie Skłodowska-Curie», που χρηματοδοτούν υποτροφίες για ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας των ερευνητών λαμβάνουν νέα ώθηση με συνολικά 2,9 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα εργασίας ενισχύει επίσης τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 30 εμβληματικές πρωτοβουλίες σε τομείς αμοιβαίου οφέλους. Για παράδειγμα, θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον Καναδά στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στον τομέα της αυτοματοποίησης των οδικών μεταφορών, με την Ινδία για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα των υδάτων, και με αφρικανικές χώρες στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το ίδιο πρόγραμμα στηρίζει τη μετακίνηση από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε επιστημονικές δημοσιεύσεις στη διάδοση της γνώσης νωρίτερα στην ερευνητική διαδικασία, με ποσό 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανοικτής επιστήμης, και 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο ευρωπαϊκό νέφος ανοικτής επιστήμης, την ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων και την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων.
Μεταξύ 2018 και 2020, θα διατεθούν 460 εκατ. ευρώ ειδικά για την υποστήριξη κρατών μελών και συνδεδεμένων χωρών που δεν συμμετέχουν ακόμη στο πρόγραμμα με το πλήρες δυναμικό τους. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτοι θύλακες αριστείας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Τέλος θα θεσπιστεί πιλοτικά ένα σύστημα παροχής κατ` αποκοπή ποσών, μιας νέας, απλούστερης προσέγγισης για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στους συμμετέχοντες
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου