Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Φρανσέσκο Σταράτσε (Enel): Η Ελλάδα θα δώσει τέλος στον άνθρακα έτσι κι αλλιώς

Η Πολωνία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου σχεδιάζονται νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής Enel και πρόεδρο της Eurelectric, Φρανσέσκο Σταράτσε.
Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στο Euractiv ότι το ερώτημα σήμερα είναι ποιος θα επενδύσει σε μονάδες με αέριο, καθώς δεν το πράττουν πολλές εταιρείες. Μιλώντας για τα επίμαχα θέματα της ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής, σχολίασε ότι ο κλάδος έχασε πολύ χρόνο προκειμένου να πάρει αποφάσεις αναφορικά με την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. «Η πρόοδος ήταν γρηγορότερη και βαθύτερη στις ΑΠΕ, οι οποιες είναι πλέον ανταγωνιστικές. Σήμερα είναι οι νικήτριες στη μάχη του κόστους ανά κιλοβατώρα», υπογράμμισε.
Στον αντίποδα, χαρακτήρισε το CCS ως έναν από τους χαμένους των εξελίξεων των τελευταίων ετών, όπως και την ηλιοθερμία. Επίσης, θεωρεί ότι η προσπάθεια της Ε.Ε. για μια ενιαία αγορά δεν προχωρά με την απαιτούμενη ταχύτητα: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός της αγοράς που να μπορεί να προστατεύσει μια πεπαλαιωμένη τεχνολογία. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα τιμολογιακά σήματα για τους επενδυτές. Επειδή το εμπορικό ρίσκο προκάλεσε ζημιά στον κλάδο τα περασμένα χρόνια, ο κόσμος είναι σκεπτικός και καθυστερεί τις επενδύσεις. Αν δεν διορθώσουμε το πρόβλημα για να έχουμε μια μακροπρόθεσμη συμβολαιακή σχέση αγοραστών-πωλητών, οι επενδύσεις θα στεγνώσουν».
Σχετικά με το θέμα της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων σε ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο αφορά και την Ελλάδα, ο Σταράτσε τόνισε ότι «τα κράτη αυτά πιστεύω έχουν ήδη πειστεί. Ο Πολωνός υπουργός είπε πρόσφατα ότι μετά την κατασκευή τριών μεγάλων μονάδων, οι νέες επενδύσεις στον άνθρακα θα σταματήσουν. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα για μια σταδιακή μείωση στην παραγωγή και χρήση λιγνίτη. Δε νομίζω ότι όποιος έχει επιχειρηματική λογική θα επενδύσει στο εξής στον άνθρακα… Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Eurelectric για παύση των επενδύσεων σε μονάδες άνθρακα επειδή δεν υπήρξε ομοφωνία στο εσωτερικό της. Όμως, θα αποσύρουν τον άνθρακα έτσι κι αλλιώς, ασχέτως του αν θα υπογράψουν την πρωτοβουλία».
Αναφορικά με το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής, ο Σταράτσε σχολίασε πως «ο κλάδος υπόκειται σε μια τρομερή αλλαγή. Η μετάβαση δεν οδηγείται από τον κλάδο, αλλά από την τεχνολογία, η οποία εξελίσσεται πέραν του ελέγχου μας. Κάποτε, πριν από 20 χρόνια, μπορούσαμε να υποδείξουμε τις αλλαγές, αλλά όχι πια».
Πρόσθεσε, δε, ότι: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κάποια αξία στις παλιές μονάδες υπό τρεις όρους: 1. Τέλος οι νέες μονάδες. 2. Οι παλιές να λειτουργούν εφόσον είναι αποδοτικές, αλλίως 3. Τις κλείνουμε.
Αυτό κάναμε στην Ιταλία. Κοιτάξαμε προσεκτικά τις μονάδες μας και από τις 46 που είχαμε, κλείνουμε τις 23. Πρόκειται για 13.000 μεγαβάτ ή 1,5 φορά την ηλεκτροπαραγωγική ισχύ της Ελλάδας».
Τέλος, σχετικά με την αναμόρφωση του ETS, ο Σταράτσε εξήγησε γιατί η Eurelectric και η Enel είναι ενάντια στον κανόνα των 550 γραμμαρίων CO2 ανά μεγαβατώρα: «Μπορούμε να κλείσουμε τις μονάδες που δεν καλύπτονται από τον κανόνα, όμως πως θα είναι σίγουρες οι εταιρείες ότι στο μέλλον ο κανόνας δεν θα αλλάξει προς τα 350 γραμμάρια; Μπορεί κανείς να πάρει επενδυτικές αποφάσεις έτσι; Δε νομίζω».
«Είναι απλό: Ας πάρουμε αποφάσεις με βάση τα οικονομικά και όχι με βάση τα γραμμάρια. Ο άνθρακας είναι ήδη νεκρός, δεν χρειάζεται να τον σκοτώσουμε δεύτερη φορά», κατέληξε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου