Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ευρωδικαστήριο: Την Πέμπτη στο Εδώλιο η Ελλάδα για τη ΛΑΡΚΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΑΡΚΟ
Στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα κάτσει και πάλι η Ελλάδα, την ερχόμενη Πέμπτη, για την υπόθεση των παράνομων ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ. Η δικαστική εκκρεμότητα συνεπάγεται αδυναμία δανεισμού, συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άρα αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων και έρχεται να προστεθεί στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως είναι οι μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι δανειακές οφειλές κλπ.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο _ που είχαν τη μορφή κρατικών εγγυήσεων _ το 2008, το 2010 και το 2011 και για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας το 2009, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.
Στις 27 Μαρτίου 2014, η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης προσέδωσαν στην υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία ΛΑΡΚΟ αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, όφειλε να ανακτήσει την ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της αποφάσεως, αλλά δεν το έκανε. Επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης, ούτε έχει ενημερώσει επαρκώς σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι΄ αυτό, στην προσφυγή της, της 2ας Σεπτεμβρίου 2016, η Κομισιόν ζητεί από το ΔΕΕ να διαπιστώσει ότι η χώρα μας, μη λαμβάνοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της αποφάσεως του 2014 (2014/539/ΕΕ) ή, εν πάση περιπτώσει, μην ενημερώνοντας επαρκώς την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε, παρέβη τις υποχρεώσεις της.
Πέρα από την υπόθεση της επιστροφής των 136 εκατ. ευρώ η ΛΑΡΚΟ, μετά από διευθέτηση, χρωστά περί τα 243 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ οι δανειακές οφειλές της εταιρείας φτάνουν περίπου τα 32 εκατ. ευρώ. Η βιομηχανία πάντως έχει υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΗ (εντός του περασμένου καλοκαιριού) για τη ρύθμιση των οφειλών της, η οποία προβλέπει εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών και την αποπληρωμή οφειλών σε δόσεις.

Λύση έως το τέλος του έτους
Η διοίκηση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι για την επιβίωση της ΛΑΡΚΟ απαιτούνται οδυνηρές αποφάσεις για εργαζόμενους, τοπικές κοινωνίες και κυβέρνηση, που μόνο ένας ιδιώτης μπορεί να πάρει. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης επανειλημμένως αναφέρει ότι σαφής θέσης της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας, και πρόθεση της είναι να την εντάξει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Όπως είχε τονίσει και τον περασμένο Ιούλιο από το βήμα της Βουλής, η ΛΑΡΚΟ «παρά τη δυσχερή οικονομική της κατάσταση, παραμένει μια εξωστρεφή εταιρεία, με σημαντική συμβολή στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό με τεράστια εμπειρία».
Σε συνέντευξή του στον Σκάι, προ μηνός, ο υπουργός είχε αναφερθεί στα τρία μεγάλα στρατηγικά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ έως το τέλος του έτους. «Το πρώτο αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς που είναι ένα σύνθετο ζήτημα και εμποδίζει το δανεισμό της εταιρείας. Το δεύτερο αφορά στο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε γρήγορα ώστε να μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Το τρίτο είναι το στρατηγικό πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, που αφορά τη βιωσιμότητά της. Η ΛΑΡΚΟ έχει ήδη συντάξει ένα business plan και τώρα προχωράει σε ένα αναθεωρημένο business plan. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να μείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι μαζί με τη ΛΑΡΚΟ. Είναι ένα δύσκολο θέμα που για πρώτη φορά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε τα θέματα στο σύνολό τους, μέχρι το τέλος του χρόνου».

Για την ιστορία
Η ΛΑΡΚΟ (η οποία είχε ιδρυθεί το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη) ειδικεύεται στους τομείς της εξόρυξης και επεξεργασίας κοιτασμάτων λατερίτη, της εξόρυξης λιγνίτη και της παραγωγής σιδηρονικελίου και υποπροϊόντων. Εξάγει το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής της σε κράτη μέλη της ΕΕ ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύοντας κυρίως στις βιομηχανίες αλουμινίου και χάλυβα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2012, ποσοστό 55,2% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο, 33,4% στην Εθνική Τράπεζα και το 11,4% στη ΔΕΗ. Η ΛΑΡΚΟ είναι προβληματική τουλάχιστον από το 2008.

energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου