Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο «τράβηγμα του χαλιού» στη λιανική ρεύματος – Πιέσεις για να σπάσει στα δύο η μεγάλη δημοπρασία NOME του Οκτωβρίου



  
Με την κινητικότητα στον τομέα της προμήθειας ρεύματος να έχει ουσιαστικά παγώσει (πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Αύγουστος έκλεισε με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα επίπεδα του 85,5%, μερίδιο δηλαδή αμετάβλητο από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται από το Μάιο), ο κλάδος έχει και αυτός «παγώσει» από τις πληροφορίες που θέλουν τη μοναδική διέξοδο ανάπτυξης, τη μεγάλη δημοπρασία NOME του Οκτωβρίου, να ψαλιδίζεται.

Ως γνωστόν, η τελευταία δημοπρασία που έγινε τον Ιούλιο για 145 MWh/h εκτόξευσε την τιμή στα 43,05 ευρώ/MWh, λόγω, κυρίως, της μεγάλης ζήτησης και της μικρής δημοπρατούμενης ποσότητας. Με την τιμή αυτή όπως βεβαιώνουν όλοι όσοι γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες, είναι αδύνατον να υπάρξει ανταγωνισμός ως προς τη ΔΕΗ, δεδομένου πάντα ότι η έκπτωση 15% που έχει υιοθετήσει η επιχείρηση για τους καλοπληρωτές, έχει κυριολεκτικά καθηλώσει την αγορά.
Βεβαίως η αγορά ποσοτήτων από τα NOME, ακόμα και σε αυτή την τιμή, βοήθησε κάποιες εταιρείες λιανικής να κλείσουν τις θέσεις τους (ή απλώς να περιορίσουν τις απώλειές τους) από τα πολύ χαμηλά συμβόλαια που είχαν συνάψει, κυρίως στη Μέση Τάση, ωστόσο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.
Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες του κλάδου κρατούν σήμερα επιφυλακτική στάση για τις επόμενες κινήσεις τους και έχουν ουσιαστικά εναποθέσει τις ελπίδες τους (για μια ομαλή πορεία ανάπτυξης του πελατολογίου τους κατά το 2018) στη μεγάλη δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Όπως έχει έγκαιρα αποκαλύψει το energypress, στη δημοπρασία αυτή πρόκειται να «βγούν» περίπου 720 MWh/h, καθώς στα 245 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα, θα προστεθούν τα 250 MWh/h που προκύπτουν ως πέναλτι λόγω της απόκλισης κατά 4,5% από το δεσμευτικό ενδιάμεσο στόχο του Ιουνίου και άλλα 220 MWh/h από το ποσοστό 4% που επέβαλλε η συμφωνία του τελευταίου αναθεωρημένου μνημονίου.
Βεβαίως οι εταιρείες θα πρέπει να «αντικαταστήσουν» τα 460 MWh/h που είχαν πάρει κατά την δημοπρασία του 2016, τα προϊόντα της οποίας τώρα λήγουν. Παρόλα αυτά η ποσότητα των 720 MWh/h εκτιμάται από την αγορά ότι θα μπορούσε να αρκέσει για τις ανάγκες των προμηθευτών (και επίσης των traders που δραστηριοποιούνται με βάση το νόμο) και να κρατήσει την τιμή αγοράς του ρεύματος σε ρεαλιστικά επίπεδα, τέτοια που να μπορεί μια εταιρεία να ασκήσει εμπορική πολιτική προσέλκυσης πελατών.
Το νέο πρόβλημα όμως, είναι ότι ασκούνται πιέσεις ώστε η μεγάλη δημοπρασία των 720 MWh/h να μην γίνει ενιαία, αλλά να «σπάσει» σε δύο. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει εισήγηση από το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει και εναπόκειται στην Αρχή να αποφασίσει αν θα κάνει μία ή δύο δημοπρασίες.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, το θέμα απασχολεί πράγματι τη ΡΑΕ, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση. Εξετάζεται, συγκεκριμένα, αν θα γίνει μία δημοπρασία με όλη την ποσότητα ή αν θα γίνει μια «μεγάλη», με ποσότητες πάνω από τα 460 MWh/h και στη συνέχεια μια «μικρότερη» εντός του 2017 με τις υπόλοιπες ποσότητες.
Όπως επισημαίνουν πάντως παράγοντες της αγοράς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές αγοράς ρεύματος, με άμεσο αποτέλεσμα να χαθεί ένας ακόμα χρόνος για το ουσιαστικό άνοιγμα της λιανικής και να δοθεί η χαριστική βολή στους στόχους μεταφοράς μεριδίων στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, πέραν των άλλων συνεπειών, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι δανειστές δεν θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την επιβολή δομικών λύσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, με πρώτη στη σειρά την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου