Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Συμμαχίες σε Δύση και Ανατολή «χτίζει» η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει αγοραστές για τις λιγνιτικές μονάδες



Η επιχείρηση επιδιώκει παράλληλα να προωθήσει κοινές επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής

Κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και να επιτύχει το market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της επιχείρησης, η οποία συνεχίζει τα ανοίγματα προς τον κινεζικό παράγοντα την ίδια ώρα που κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με ευρωπαϊκές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης υπογράφει το ένα μετά το άλλο τα Μνημόνια Συνεργασίας με κινεζικές εταιρίες, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα συναντήθηκε και με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ενεργειακών εταιριών, εξετάζοντας τις προοπτικές συνεργασίας μαζί τους.
Ανάλογες συζητήσεις αναμένεται να γίνουν και με ιταλικές ενεργειακές εταιρίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα. 

Μνημόνια και πρόσκληση για επενδύσεις σε Κινέζους

Σε ότι αφορά το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τους Κινέζους πρέπει να σημειωθεί κατ’  αρχήν το Μνημόνιο Συνεργασίας με την China Development Bank (CDB).
Αυτό προβλέπει την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της CDB για τη χρηματοδότηση έργων στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.
Πέραν όμως αυτού η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου Συνεργασίας ανάλογης στόχευσης, με την κινεζική Shenhua, η οποία σημειωτέον είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από άνθρακα στον κόσμο.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στη Shenhua να συμμετάσχει στη διαδικασία αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και του σχετικού market test του Οκτωβρίου, ενώ ο επικεφαλής της εταιρίας που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, να κάνει την παροχή ενέργειας από λιγνίτη πολύ καθαρή.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Shenhua και ο Όμιλος Κοπελούζου, υπέγραψαν προ μηνών συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία αυτή είχε τροφοδοτήσει τη φημολογία περί ενδιαφέροντος των δυο εταίρων για τη μονάδα του Αμυνταίου.

Ανοιχτή πόρτα για συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρίες

Για την τήρηση των λεπτών ισορροπιών μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επιχειρούν παράλληλα και ευρωπαϊκό άνοιγμα ειδικά εν όψει του market test του Οκτωβρίου.
Έτσι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της γαλλικής ENGIE και συμφώνησαν να προχωρήσουν οι δύο εταιρείες τις επαφές τους στην προοπτική να συστήσουν ένα joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας εξετάζεται οι δύο εταιρίες να συνεργαστούν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε επαφές και με τους επικεφαλής της γαλλικής Suez.
Τα ευρωπαϊκά ανοίγματα της ΔΕΗ αναμένεται να συνεχιστούν και κατά την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στην Κέρκυρα όπου θα συνοδεύσουν εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όπως η Edison, η ΕΝΙ και η Enel αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις όπως η Snam που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που ενδιαφέρεται για το ΔΕΣΦΑ.
Είναι βέβαιο ότι στη διάρκεια των επαφών αυτών θα τεθεί το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κάτι άλλωστε που έχει θέσει κατά το παρελθόν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στον ιταλό ομόλογο του απευθύνοντας πρόσκληση για περεταίρω επενδύσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά. 


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου