Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

«Καμπανάκι» για νέα κρίση ενεργειακού εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα – Στους ηλεκτροπαραγωγούς το «μπαλάκι»



ENERGYPRESS.GR

Στο ίδιο σημείο στο οποίο το άφησε η ενεργειακή κρίση του περυσινού χειμώνα βρίσκεται το σύστημα εφοδιασμού της χώρας, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους ερχόμενους μήνες.

Η υπόθεση φαίνεται ότι ανησυχεί σφόδρα τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς κινδυνεύει και η ίδια να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ναι μεν κατά τον περυσινό χειμώνα καταλυτικό στοιχείο της κρίσης εφοδιασμού ήταν η απόσυρση των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της Γαλλίας (που δεν θα επαναληφθεί βέβαια), αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η συνέχιση της διακοψιμότητας των βιομηχανιών, εργαλείο βασικό για τον έλεγχο της κατανάλωσης.

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν το energypress, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από το ΔΕΣΦΑ αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο, καθώς και ανάλυση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των υποδομών. Μεταξύ άλλων έχει ζητηθεί να διερευνηθεί η δυνατότητα να «δέσει» στη Ρεβυθούσα κάποια πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου (FSU) κατά το κρίσιμο δίμηνο από μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Φλεβάρη. Το κόστος για τη συγκεκριμένη λύση θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αποθεματικά που έχουν δημιουργηθεί μέσω του Ειδικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (περίπου 8-9 εκατ. ευρώ).
Παρόλα αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ αφενός μεν δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφετινού χειμώνα, αφετέρου θεωρεί ότι είναι αδύνατον να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες (διαγωνισμοί κ.λπ.).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ εξετάζει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση του όρου που υπάρχει ήδη στην αδειοδότηση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου,  σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζουν με ίδια μέσα την αδιάλειπτη λειτουργία τους επί 5 ημέρες σε περίπτωση ανάγκης του συστήματος.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό διαβούλευση κείμενο για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας η ΡΑΕ προβλέπει ότι η επιλεξιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου θα συνδέεται με την παροχή εγγυήσεων ως προς την εξασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας /διαθεσιμότητας καυσίμου.

Για την ικανοποίηση της υποχρέωσης αυτής κάποιες μονάδες (οι δύο της Elpedison και η μικρή της ΗΡΩΝ) έχουν την τεχνική υποδομή για εναλλακτικό καύσιμο, να μπορούν δηλαδή να «γυρίσουν» από φυσικό αέριο στην καύση πετρελαίου. Οι υπόλοιπες είχαν αναλάβει την υποχρέωση να διατηρούν ιδίοις εξόδοις το αντίστοιχο απόθεμα αερίου στη  Ρεβυθούσα, υποχρέωση που καταργήθηκε πριν από 6-7 χρόνια, όταν κρίθηκε ότι η χωρητικότητα των δεξαμενών της Ρεβυθούσας δεν ήταν επαρκής.

Για αυτές τις μονάδες (που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου) επανέρχεται η υποχρέωση να κρατάνε αποθέματα και ταυτόχρονα, μέχρι να ολοκληρωθεί η 3η δεξαμενή της Ρεβυθούσας, εξετάζεται να επιβληθεί, προκειμένου να βρεθεί χώρος, να καλύψουν εκείνες τα έξοδα εγκατάστασης της πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου