Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Απολύσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ σε εξέλιξη – Με προσφυγές στη δικαιοσύνη



Την πόρτα της εξόδου βλέπουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ οι οποίοι δεν άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για εθελούσια έξοδο, με πριμοδότηση ύψους 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασής τους.


Συνολικά έχουν φύγει οικειοθελώς στη σύνταξη 310 εργαζόμενοι της ΔΕΗ , σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ, Γεώργιος Δαμάσκος. «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εθελούσιας εξόδου  για όσους πληρούσαν τα όρια συνταξιοδότησης πριμοδοτούμενοι μάλιστα με 15.000 ευρώ, βγήκαν άλλες δύο αποφάσεις. Η δεύτερη  για αποχώρηση εργαζομένων χωρίς όριο ηλικίας  για  εργαζόμενους που δούλευαν σε χώρους που παρουσιάστηκαν προβλήματα ή έκλεισαν, οπότε το σύνολο των αποχωρούντων ανήλθε στα 310 άτομα».

Υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση προέβλεπε ότι όποιος είχε συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης, τα 60 χρόνια για αυτούς που εργάζονταν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα 62 για το λοιπό προσωπικό και τα 65 για τους διευθυντές και υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τέλος Μαΐου έφυγαν παίρνοντας πριμ ύψους 15.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Δαμάσκος «για τους αποχωρούντες οικειοθελώς το πριμ των 15.000 ευρώ ούτε συμψηφίζεται με το εφάπαξ ούτε φορολογείται.»

Μετά το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο Ορυχείο Αμυνταίου (με την κατολίσθηση του Ιουνίου) ή για εργαζόμενους του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που έκλεισε και μετατέθηκαν σε άλλους σταθμούς, βγήκε δεύτερη απόφαση, σύμφωνα με την οποία μπορούσε να φύγει όποιος θέλει χωρίς όριο ηλικίας. «Η ρύθμιση άνευ ορίου ηλικίας έγινε για το Ορυχείο Αμυνταίου και για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά και για το Κερατσίνι και το Αλιβέρι και για όπου εμφανίστηκαν προβλήματα, οπότε το σύνολο των εργαζομένων που έφυγαν στη σύνταξη με αυτές τις ρυθμίσεις ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 310 άτομα», ανέφερε ο κ. Δαμάσκος.

Σημείωσε ότι η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για οικειοθελή αποχώρηση ήταν τέλος Ιουνίου 2017. «Για τους υπόλοιπους που πληρούσαν τα κριτήρια (όρια συνταξιοδότησης) και δεν υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης καταγγέλλουμε τις συμβάσεις. Πρόκειται για 15 άτομα συνολικά τα οποία συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας. Για τους 10 από αυτούς έχει γίνει ήδη καταγγελία της σύμβασης. 

Καθώς, η τρίτη απόφαση έλεγε ότι όσοι πληρούν τα όρια ηλικίας και δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς θα γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασής τους από την επιχείρηση, χωρίς μάλιστα να πάρουν το πριμ των 15.000 ευρώ που δόθηκε  σε όσους υπέβαλαν αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης. Όσοι δεν έφυγαν ή δεν φεύγουν γίνεται μονομερής καταγγελία της σύμβασης, και μάλιστα δεν παίρνουν το πριν των 15.000 ευρώ».

Ο γεν. διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ επιβεβαίωσε εξάλλου πληροφορία του «e-ptolemeos.gr» για προσφυγή μερίδας εργαζομένων που καταγγέλθηκε μονομερώς η σύμβασή τους στη δικαιοσύνη, με αίτημα την ακύρωση της απόλυσής τους. Ανέφερε ότι αυτοί που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση προσωρινής ανακοπής της απόφασης «είναι 4 άτομα και έχασαν όλοι την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης.»  Τόνισε μάλιστα ότι «οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ήξεραν ότι θα φύγουν στη σύνταξη στα 62. Αυτό το έλεγε ο παλαιός κανονισμός λειτουργίας του 1973 με τον οποίο προσελήφθησαν στη ΔΕΗ, αλλά μέχρι το 2012-2013 δεν καταγγέλλαμε συμβάσεις.  Μετά η τρόικα επανέφερε τις διατάξεις του παλαιού κανονισμού και μετέτρεψε τις συμβάσεις εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, για να μπορεί ο εργοδότης να προβαίνει ελεύθερα σε καταγγελία συμβάσεων. Και στη ΔΕΗ υπήρχε υπερήλικο προσωπικό. Εδώ και καιρό υπήρχε κόσμος ακόμα και 75 ετών στη ΔΕΗ και έπρεπε κάποτε να φύγει στη σύνταξη για να έρθουν νέοι εργαζόμενοι. Δεν γινόταν να κρατάμε άλλο κόσμο υπερήλικο.»

Οι εξαιρέσεις 

Ερωτηθείς τέλος ο κ. Δαμάσκος για το εάν ευσταθεί η καταγγελία που έγινε στον «e-ptolemeos.gr», ότι δηλαδή η μονομερής καταγγελία συμβάσεων εργαζομένων της ΔΕΗ γίνεται « επιλεκτικά» και με ύποπτα κριτήρια, αφού υπάρχουν και άλλοι υπερήλικοι αλλά έχουν εξαιρεθεί και δεν έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους, απάντησε τα εξής: «Πρόκειται για 10-15 άτομα, κυρίως για ανώτερα στελέχη, για σταθμάρχες (διευθυντές σταθμών) και για κάποιους τεχνίτες με πολύ μεγάλη εξειδίκευση, τους οποίους μετεκπαίδευσε η ΔΕΗ στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντικαταστάτες τους. Κι αυτοί θα φύγουν σε 5-6 μήνες, το αργότερο τον ερχόμενο χρόνο. Αυτό έγινε προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διοίκηση να τούς αντικαταστήσει. Θα φύγουν κι αυτοί μόλις ετοιμάσουμε τους αντικαταστάτες τους.» Τόνισε μάλιστα ότι υπήρχαν αυστηρά κριτήρια και πλήρης αιτιολογία των διευθυντών προς το Γενικό Συμβούλιο Διεύθυνσης για τους λόγους για τους οποίους πρότειναν να κρατήσουν κάποιον κι αυτό έκαναν. «Διότι όταν έχεις ένα στέλεχος ή έναν εξειδικευμένο τεχνίτη και δεν μπορείς να τον αντικαταστήσεις άμεσα οφείλεις να τον κρατήσεις μέχρι να μπορέσεις να τον αντικαταστήσεις για να μην χαθεί η τεχνογνωσία.»

(e-ptolemeos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου