Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Χρήστος Κολώνας: Διπλή ανατροπή στα τιμολόγια ρεύματος

 
 
 
 
 
Με πιο αυστηρά κριτήρια η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ερχεται ξεσκαρτάρισμα σε 692.335 δικαιούχους. Νέες κλίμακες στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Πώς θα επιμεριστούν τα αναδρομικά ποσά για τη ΔΕΗ.
Πιο αυστηρές γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του
Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στους 692.335 δικαιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) φέρεται πριν τις 15 Αυγούστου να καταλήγει στην τελική εισήγηση που θα κάνει στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ, καθώς και στον τρόπο χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το ΚΟΤ, η ΡΑΕ επεξεργάζεται πρόταση, η οποία θα προβλέπει την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κατηγοριών επιδότησης. Προϋπόθεση για τη χορήγησή τους θα είναι ο καταναλωτής να συνδυάζει συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του εισοδήματος, των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και της ακίνητης περιουσίας. Όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, με τον τρόπο αυτό θα απολαμβάνουν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρεώσεις που ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να γίνει και ξεκαθάρισμα μεταξύ των ήδη 692.335 δικαιούχων του ΚΟΤ. Ανάμεσά τους υπάρχουν και νοικοκυριά, τα οποία μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλης αξίας ακίνητα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh-1.500 kwh. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 kwh-1.700 kwh. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Αναπροσαρμογές στις χρεώσεις ΥΚΩ

Αλλαγές ετοιμάζεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ και στον τρόπο χρέωσης των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις κλίμακες κατανάλωσης ΥΚΩ με τις αντίστοιχες χρεώσεις. Είναι από 0 έως 1.600 kwh με τιμή 0,00699 ευρώ ανά kwh, από 1.601 έως 2.000 kwh με τιμή 0,01570 ευρώ, από 2.001 έως 3.000 kwh με χρέωση 0,03987 ευρώ ανά kwh και η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh με τιμή 0,04488 ευρώ. Αν κάποιος υπερβεί μία κλίμακα χρεώνεται με την τιμή της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε, ακόμη και για εκείνες της προηγούμενης, δηλαδή της χαμηλότερης.
Η ΡΑΕ καταλήγει πως η χρέωση, όταν υπερβαίνει η κατανάλωση μία κλίμακα, θα γίνεται μόνο για τις συγκεκριμένες πρόσθετες ποσότητες ρεύματος.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, αφενός να αυξηθούν οι χρεώσεις, αλλά και να προστεθούν ενδιάμεσα μία ή δύο νέες κλίμακες.

Αναδρομικές αυξήσεις ΥΚΩ

Η Αρχή φέρεται, επίσης, να προσανατολίζεται και στον τρόπο επιμερισμού των αναδρομικών ποσών ΥΚΩ που διεκδικεί η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,79%.
Ως γνωστόν, η εταιρία ζητά να ανακτήσει με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος 735 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ που παρείχε τα έτη 2012-2016 και υποστηρίζει ότι δεν καλύφθηκε από τα ποσά που συγκέντρωσε μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η έρευνα της ΡΑΕ καταλήγει ότι η ΔEΗ θα πάρει πίσω τα μισά από αυτά τα χρήματα, γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.
Αυτά θα επιμεριστούν στις χρονιές 2018-2022, αλλά όχι ισόποσα. Το μεγαλύτερο μέρος τους, λένε οι πληροφορίες του Euro2day.gr, θα μετακυλιστεί προς το τέλος της περιόδου 2021-2022, οπότε και θα είναι διασυνδεδεμένη η Κρήτη και τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης κι έτσι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πια να πληρώνουν ΥΚΩ που αναλογεί σε αυτά τα νησιά.
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου