Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

«Η ΔΕΗ Δεν θα Πουλήσει Υδροηλεκτρικά», Επιμένει ο Παναγιωτάκης

Τη θέση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ, δηλαδή της κυβέρνησης, υποστήριξε ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε, να εκχωρήσουμε υδροηλεκτρικά έργα». Όπως επεσήμανε χθες, μιλώντας κατά την τελετή
υπογραφήςτης έγκρισηςπεριβαλλοντικών όρων για το φράγμα της Μεσοχώρας, «όλοι τα θέλουν (σ.σ. τα υδροηλεκτρικά) έτοιμα, κανείς δε θέλει να τα φτιάξει».
Ο κ. Παναγιωτάκης φαίνεται ότι στέλνει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες οι οποίες, όπως διαφαίνεται, απορρίπτουν το πακέτο των μονάδων που η ελληνική πλευρά προτείνει προς πώληση, ήτοι τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, μαζί με τη μονάδα Μελίτη Ι και την υπό κατασκευή Μελίτη ΙΙ. Όσον αφορά στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι, για να γίνει η πλήρης απόσβεση όλων των ποσών που έχει δαπανήσει η ΔΕΗ, θα περάσουν πάνω από 20 χρόνια. Με την έναρξη των εργασιών και με την ολοκλήρωση του φράγματος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης, «θα παράγονται περίπου 380 με 390 γιγαβατώρες, το οποίο μεταφραζόμενο σε χρήμα είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς αυτό μπορεί να διασφαλιστεί κατά τις ξηρές χρονιές. Άμεσα θα πρέπει να επενδυθούναπό τη ΔΕΗ περί τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 20 εκατ. ευρώθα αφορούν επισκευές, στεγανώσης του φράγματος και δοκιμές εξοπλισμού και τα υπόλοιπα θα δαπανηθούν σε απαλλοτριώσεις και για τη μετακίνηση τμήματος του οικισμού της Μεσοχώρας Τρικάλων που θα σκεπαστεί με νερά,με την έμφραξη της σήραγγας της εκτροπής.
Από την έναρξη της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 531 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ασφαλής έμφραξη και το ξεκίνημα της πλήρωσης των φραγμάτων, μπορεί να γίνει μόνο καλοκαίρι και κυρίως μετά τον Ιούλιο. «Άρα η πρόβλεψή μας είναι ότι σε δυο χρόνια από τώρα - επειδή προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν ενδεχομένως και ενστάσεις και άλλες διαδικασίες - δηλαδή τον Ιούλιο του 2019 θα αρχίσει η έμφραξη του φράγματος οπότε 6-7 μήνες αργότερα θα έχει φτάσει σ’ ένα βαθμό πληρότητας και θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει όχι την πλήρη του ισχύ αλλά θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Το φράγμα της Μεσοχώρας,αποτελεί τμήμα της εκτροπήςτου Αχελώου, η οποία έχει ακυρωθεί έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία είναι κατά της εκτροπής και τόνισε ότι το υδροηλεκτρικόέργο προωθείται ξεχωριστά. «Θεωρούμε ότι το θέμα της εκτροπής του Αχελώου πάσχει και θεσμικά και περιβαλλοντικά και δημιουργεί και λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργήσουμε θεσμικό πρόβλημα στην έγκριση του έργου.
Το έργο είναι θεσμικά ασφαλές και απεξαρτημένο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος. Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικά δεσμευθεί για τη μη εκτροπή του Αχελώου απομένει και η θεσμική κατοχύρωση, η οποία αναμένεται ότι θα έρθει με την αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδατικής λεκάνης απορροής για την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, το οποίο αναμένεται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, για να εγκριθεί έως το τέλος του χρόνου από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι η ΔΕΗ από παλιά δεν ήθελε την εκτροπή. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση ποτέ δεν επιθυμούσε έργα κατά μήκος του Αχελώου, «Ήδη έχουμε χάσει εξ αιτίας αυτής της διαμάχης πάρα πολλά χρήματα σα χώρα. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει δυο, τρία, τέσσερα φράγματα κατά μήκος του Αχελώου.
Το θέμα της εκτροπής έτσι όπως πήγε να επιβληθεί να γίνει, έμπλεξε τα πράγματα, δημιούργησε παρεξηγήσεις, δημιούργησε ανασφάλειες και αντιδράσεις και έτσι έχει χαθεί ένας πολύτιμος χρόνος όχι μόνο για το φράγμα, αλλά συνολικά για την αξιοποίηση του ποταμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου