Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ώρα αποφάσεων για ΚΟΤ-ΥΚΩ

Θέμα ημερών είναι πλέον οι αποφάσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο και τις ΥΚΩ, με τις πληροφορίες από το περιβάλλον της ΡΑΕ να αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο τη λήψη απόφασης για τις ΥΚΩ την επόμενη εβδομάδα. Η Αρχή συνεδριάζει χθες και σήμερα για το εν λόγω θέμα το οποίο έχει εξελιχθεί στο πιο "καυτό"
ζήτημα αυτού του καλοκαιριού.

Ο επανακαθορισμός των ΥΚΩ προβλέπεται, ως γνωστόν, από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σχετικά με την αποζημίωση της ΔΕΗ για τα έτη 2012-2015, οι διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν την τελική εισήγηση της ΡΑΕ να καταλήγει σε ένα ποσό της τάξης των 370 - 400  εκατ. ευρώ έναντι 740 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ, δηλαδή το μισό. Εν συνεχεία, το ΥΠΕΝ θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση εντός του φθινοπώρου, ώστε να περάσει με νομοθετική ρύθμιση, ενώ θα διεξαχθούν και συνομιλίες με τους δανειστές για το θέμα.

Πάντως, η υπόθεση ΥΚΩ δεν αναμένεται να κλείσει έτσι εύκολα, καθώς από την πλευρά της η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να κινηθεί νομικά ενάντια στην αναπροσαρμογή αυτή και να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει στη διάθεσή της. Άλλωστε, το θέμα είναι εξόχως τεχνικό από τη φύση του και έχει να κάνει με τους υπολογισμούς και τις βασικές παραδοχές που χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά. Για παράδειγμα, ζήτημα υπάρχει με τα έτη 2008 και 2016. Στην απόφαση της Αρχής θα προσδιορίζονται μεταξύ άλλων τα ανταλλάγματα για τα νησιά των ετών 2014-2015-2016, καθώς και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) των ετών 2015 και 2016.

Ειδικά για τα ανταλλάγματα των παρελθόντων ετών, θυμίζουμε ότι θα επιμεριστούν σταδιακά σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη και μεγάλη επιβάρυνση. Τη μετακύλιση του ποσού μέχρι και το 2022 έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με τα κλιμάκια των ΥΚΩ, φέτος έγινε εμφανές ότι είναι απαραίτητος ένας εξορθολογισμός ώστε να υπάρχει μια πιο ομαλή κλιμάκωση και να μην οδηγούν σε παράλογες και απότομες αυξήσεις για τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, δεδομένης της σημασίας τους ως έσοδα, ο ακριβής τρόπος εξορθολογισμού των ΥΚΩ αποδεινύεται δύσκολος στην πράξη και πραγματικός γρίφος. Θυμίζουμε ότι με βάση τα ισχύοντα οι κλίμακες είναι 0 - 1600 κιλοβατώρες 1601- 2000 κιλοβατώρες, 2001- 3000 κιλοβατώρες και 3001 κιλοβατώρες και άνω, με τον καταναλωτή που ξεπερνά το όριο κατανάλωσης να χρεώνεται για όλη την ενέργεια που καταναλώνει με την υψηλότερη χρέωση της ανώτερης κλίμακας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις για αρκετούς καταναλωτές τον περασμένο χειμώνα, όταν και επικράτησαν συνθήκες ψύχους στη χώρα, ενώ αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και κατά το θερμό καλοκαίρι που διανύουμε, αν και οι καταναλωτές είναι πλέον πιο προσεκτικοί με τις καταναλώσεις τους.

Οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση της ΡΑΕ να προβλέπει αυξήσεις. Η σκέψη της Αρχής είναι να εφαρμόσει μεν την παραπάνω χρεώση μονάχα για την υπερβάλλουσα κατανάλωση, αλλά και να αυξήσει ταυτόχρονα τα επίπεδα των χρεώσεων για μέρος ή και όλες τις κλίμακες ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποφέρει το ίδιο ύψος εσόδων στο λογαριασμό ΥΚΩ. Στην περίπτωση αυτή, το ερώτημα είναι το ποσοστό της αύξησης για την κάθε κλίμακα, το οποίο περιμένουν όλοι να δουν. Επίσης, άγνωστο είναι το αν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.

Τέλος, αλλαγές αναμένονται από τη ΡΑΕ και στην περίπτωση του ΚΟΤ, καθώς ένα 15% των δικαιούχων αναμένεται να το χάσουν.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου