Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Επισφαλή Δεδομένα για τα Αέρια του Θερμοκηπίου Απειλούν την Εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού

Δραστικά αέρια που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα χωρίς να καταγράφονται σε επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με έρευνα του BBC.
Ατμοσφαιρικοί καταγραφείς στην Ελβετία ανίχνευσαν μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένου αερίου με προέλευση τοποθεσία στην Ιταλία. Ωστόσο, η έκθεση της Ιταλίας στον
ΟΗΕ αναφέρει ότι εκπέμπεται ελάχιστη ποσότητας της ουσίας αυτής. Παράλληλα, τα επίπεδα ορισμένων εκπομπών από την Ινδία και την Κίνα είναι επισφαλή σε βαθμό που ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις από τις καταγεγραμμένες τιμές είναι ±100%. Ερευνητές δήλωσαν στο BBC ότι τα σφάλματα αυτά αποτελούν σημαντικότερη απειλή για τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα από την πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποσυρθεί από αυτή.
Μεταξύ των καίριων διατάξεων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2015 από 195 χώρες, περιλαμβάνεται η απαίτηση προς κάθε χώρα να υποβάλλει -κάθε δύο χρόνια- έναν κατάλογο με τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ, η πλειονότητα των χωρών χρησιμοποιεί προσεγγιστικά αρχεία καταγραφών που βασίζονται στον αριθμό των διαδρομών με αυτοκίνητο ή στο ποσό της ενέργειας που καταναλώνεται για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών γραφείων. Ωστόσο, ερευνητικά προγράμματα δειγματοληψίας της ατμόσφαιρας τα οποία καταγράφουν τα ακριβή επίπεδα των αερίων, όπως αυτά που πραγματοποιούνται από τη Μ. Βρετανία και την Ελβετία, αποκαλύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις σφάλματα και παραλείψεις.
Ο σταθμός ελέγχου του ατμοσφαιρικού αέρα (Jungfraujoch, Ελβετία) έχει καταγράψει τις εκπομπές από την Ιταλία για εννέα χρόνια
Διαχρονικά αναφέρονται αναντιστοιχίες μεταξύ των ακριβών τιμών που έχουν καταγραφεί και των προσεγγιστικών τιμών που δηλώνονται επίσημα για διάφορα αέρια του θερμοκηπίου όπως το HFC-23, ο τετραχλωράνθρακας, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου και για διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.

Με τους κανονισμούς για την καταγραφή των εκπομπών να βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαβούλευση, ο καθηγητής Glen Peters του Κέντρου Παγκόσμιων Κλιματικών Ερευνών ( Centre for International Climate Research) του Όσλο δήλωσε: «Ο πυρήνας [της Συμφωνίας] του Παρισιού είναι οι αποτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, σε συνέχεια των οποίων, οι χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις προσδοκίες τους. Ωστόσο, εάν η πρόοδος δεν είναι δυνατό να καταγραφεί επαρκώς, κάτι που αποτελεί το αντικείμενο των αποτιμήσεων, τότε δε μπορεί επί της ουσίας να γίνει τίποτα. Έτσι, χωρίς αξιόπιστα δεδομένα ως βάση, η Συμφωνία του Παρισιού ουσιαστικά καταρρέει. Καθίσταται απλά μια φιλολογική συζήτηση χωρίς αξιόλογη πρόοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου