Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Α.Ρ.Κ.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΔΕΗ: Το αίτημα για παρέκκλιση των ωρών λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, αποτελεί και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και θα το διεκδικούμε μέχρι να υλοποιηθεί

Βρισκόμαστε καταμεσής του καλοκαιριού και ξαναβλέπουμε να παίζεται το ίδιο σενάριο, που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλει την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης -λόγω καύσωνα- να καλύπτεται από το λιγνίτη που βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο και αποκρούει ως άριστος
«αμυντικός» κάθε πιθανότητα για black out, παρά το γεγονός μάλιστα ότι έχει κατά κόρον κατηγορηθεί και πολεμηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.
Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής του λιγνίτη στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ήταν να μπουν σε λειτουργία οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου καταναλώνοντας ώρες λειτουργίας από τις εναπομείναντες 17.500 (ώρες) που τις έχει καθορίσει η Ε.Ε.
Εδώ, ακριβώς, είναι που τίθενται τα εξής ερωτήματα:
  • Tι θα γίνει μετά το 2019 που οι ώρες λειτουργίας αυτών των σταθμών τελειώνουν;
  • Ποιος θα στηρίξει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας;
  • Τι θα γίνει με τις τηλεθερμάνσεις στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου;
Το αίτημα για παρέκκλιση των 17.500 ωρών λειτουργίας σε 32.000, έχει μπει επανειλημμένα και θα το διεκδικούμε/απαιτούμε μέχρι να υλοποιηθεί.
Δεν το κάνουμε γιατί είμαστε φανατικοί υποστηρικτές του λιγνίτη, αλλά επειδή αυτό είναι το συμφέρον της χώρας και της Τοπικής Κοινωνίας.
Σήμερα το μόνο καύσιμο που μπορεί να παρέχει ενεργειακό εφοδιασμό στη χώρα (ισόρροπα και απρόσκοπτα), σε οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει αυξημένει ενεργειακή ζήτηση, είναι μόνο ο λιγνίτης και αυτό γιατί:
Πρώτον: οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να μπουν σε λειτουργία οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα
Δεύτερον: ο λιγνίτης είναι εγχώριο προϊόν και συνεπώς δεν εξαρτάται από τη διεθνή συγκυρία, τις σχέσεις μας με τα κράτη από όπου εφοδιαζόμαστε φυσικό αέριο και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον περίγυρο μας.
Δεν είναι μακριά ο περσινός χειμώνας κατά την διάρκεια του οποίου, λόγω του κλεισίματος πυρηνικών στη Γαλλία και των θυελλωδών ανέμων που δεν επέτρεπαν τον εφοδιασμό της Ρεβυθουσας με φυσικό αέριο από την Αλγερία, ο λιγνίτης ήταν αυτός που κάλυψε την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση της χώρας μας.
Η παρέκκλιση των ωρών λειτουργίας των παραπάνω σταθμών από 17.500 ώρες σε 32.000, έχει να κάνει και με το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Το κλείσιμο αυτών των σταθμών θα δημιουργήσει πρόβλημα στην θέρμανση των δύο αυτών πόλεων, τουλάχιστον μέχρι τη λειτουργία της νέας μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 που δεν προβλέπεται πριν το 2022 και του Αμυνταίου μέχρι τη δημιουργία του σταθμού βιομάζας. Γι΄ αυτό και η παρέκκλιση αυτών των ωρών αποτελεί και αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Ο λιγνίτης -όπως προαναφέραμε- είναι εγχώριο καύσιμο, είναι ο Εθνικός πλούτος της χώρας μας. Όσο λιγότερος λιγνίτης παράγεται, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο θα εισάγεται.
Μπορεί τα συμφέροντα που κινούνται γύρω από το φυσικό αέριο να πιέζουν για λιγότερο λιγνίτη και να πλουτίζουν με την εισαγωγή φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση όμως θα πρέπει να στηρίξει και να διεκδικήσει από την Ε.Ε. αυτό που είναι το συμφέρον της χώρας. Η χώρα έχει δύο πράγματα να στηρίξε για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, τον λιγνίτη και την ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ από όπου αρχικώς είχε αποκλειστεί και δημιουργήθηκε αυτή η ασυδοσία με τις ΑΠΕ και την οποία τώρα, την πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Η Α.Ρ.Κ.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά από την Κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος γιατί: και δίκαιο είναι και απαραίτητο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και ικανοποιεί και την Τοπική Κοινωνία, λύνοντας το πρόβλημα της Τηλεθέρμανσης σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου