Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Τίτλοι τέλους για την δημόσια ΔΕΗ, επιβεβαίωσε o Α. Tσίπρας με την ομιλία του στην Κοζάνη

Στο δρομολογημένο ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Άλλωστε αυτό το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, αφού στην ομιλία του στα Κοίλα, δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο μέλλον της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης.
Μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εκτενέστατη ομιλία που διήρκησε πάνω από μία ώρα και το δακτυλογραφημένο κείμενο είχε 5.820 λέξεις(!), δεν ανέφερε πουθενά ότι «η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Και αυτή η παράλειψη έχει τη σημασία της, ειδικά όταν γίνεται μετά την αγωνιώδη έκκληση του περιφερειάρχη που προηγήθηκε στο βήμα: «Σας παρακαλώ», «προσπαθήστε» κ. πρωθυπουργέ, «να διατηρήσετε τον δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα της ΔΕΗ», ήταν οι φράσεις του Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος είπε επίσης, «όπως τότε αποτρέψαμε και αποτρέψατε την «Μικρή ΔΕΗ», έτσι και τώρα αποτρέψτε αυτή την εξέλιξη που δρομολογήθηκε». Σ’ αυτές τις εκκλήσεις ή παρακλήσεις ο πρωθυπουργός της χώρας δεν βρήκε να πει λέξη, άσχετα αν ως αξιωματική αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για τον εθνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ενέργειας και ορκιζόταν σε μια «δημόσια ισχυρή ΔΕΗ».
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και απάντησε άμεσα σε ένα άλλο αγωνιώδες αίτημα του περιφερειάρχη, αυτό για το ειδικό τιμολόγιο, το οποίο όχι μόνο το εξήγγειλε, αλλά το άφησε για το τέλος της ομιλίας του, όπως είπε, προφανώς για να εντυπωσιάσει. Ίσως αυτή η όντως σημαντική εξαγγελία, μαζί με άλλες που έγιναν, έρχονται να «χρυσώσουν» το χάπι της εκχώρησης της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία κατακεραύνωνε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές, να σημειωθεί ότι ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με το Συντονιστικό, ψέλλισε ότι «είμαστε στην ίδια όχθη», όμως σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύτηκε για την  διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Εξάλλου – και είναι πολύ σημαντικό αυτό – το μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, που σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, είναι ένα μοντέλο που αναφέρεται στην «μετά ΔΕΗ» εποχή.
Ενδεικτική των προθέσεων και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για το ποια ΔΕΗ θέλει, είναι επίσης, η αποστροφή που αναφέρεται «στην ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής» και με την οποία ο πρωθυπουργός σημειώνει: «…Ταυτόχρονα, η εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη έχουν, όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2009 και μετά, δημιούργησε μια εντελώς ειδική –θα έλεγα- κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής,  που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, ανεξάρτητα από την κρίση. Μιας μετάβασης, που προκύπτει ως αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί και επιλογή της κυβέρνησης. Αναγκαιότητα, γιατί απορρέει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιλογή, επειδή -όπως ήδη ανέφερα- η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική παράμετρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου