Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Η ΔΕΗ ενισχύει την «τάση» στην αγορά της Τουρκίας

 
 
Συγκεκριμένες κινήσεις στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας περιλαμβάνει το πλάνο της διοίκησης της ΔΕΗ για την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση
του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας δύο θέματα αφορούσαν τη γειτονική χώρα – ξεκινώντας από την εισήγηση για το επιχειρησιακό σχέδιο 2017-2019 της PPC Elektrik Tedarik ve Ticaret Anonim Sirketi, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία. Παράλληλα, στο χθεσινό δ.σ. συζητήθηκε και το σχέδιο συμμετοχής της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του υδροηλεκτρικού σταθμού Manyas. Ο σταθμός έχει ισχύ 20 MW και βρίσκεται στην επαρχία Μπαλικεσίρ.
Ηγέτης στα Βαλκάνια
Μαζί με τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, η επέκταση στις γειτονικές ενεργειακές αγορές αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν οι διοικούντες τη ΔΕΗ ως απάντηση στη συρρίκνωση της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά, τόσο με την πώληση του 40% της λιγνιτικής της ισχύος όσο και με την αναγκαστική μείωση του μεριδίου της στη λιανική στο 50% έως το 2020. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στις αρχές Ιουλίου, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της επιχείρησης, «στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε στη διαμορφούμενη περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων η ΔΕΗ να έχει ηγετικό ρόλο». Στο πλαίσιο αυτό, τότε είχε κάνει μνεία στην ίδρυση της θυγατρικής στα Τίρανα, ως οχήματος διείσδυσης στα δυτικά Βαλκάνια, μέσα από συγκεκριμένες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η χθεσινή συζήτηση στο δ.σ. για το επιχειρησιακό σχέδιο της PPC Elektrik, με βάση την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης, φανερώνει πως η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και στα ανατολικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως τα σχέδια αυτά αρχίζουν ήδη να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις.
Η τουρκική θυγατρική 
Μέσω της PPC Elektrik, η ΔEH έχει παρουσία στην Τουρκία από τα μέσα του 2014, με τη θυγατρική της να κατέχει από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη γειτονική χώρα θα αφορά έργα ανανεώσιμων πηγών, καθώς για το συγκεκριμένο αντικείμενο η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ είχε συναντήσεις ήδη από τον περασμένο Μάιο με στελέχη της PPC Elektrik, επενδυτικών και κατασκευαστικών ομίλων της Τουρκίας, καθώς και με τεχνικούς και οικονομικούς συμβούλους από τη γειτονική χώρα.
Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, στις συναντήσεις συζητήθηκε η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών σταθμών και γεωθερμικών μονάδων. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό των επόμενων κινήσεων, στο διοικητικό συμβούλιο της PPC Elektrik είχε οριστεί ως αντιπρόεδρος ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
«Μνηστήρας» για Manyas
Η προοπτική περαιτέρω δραστηριοποίησης στην Τουρκία στις ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο συμμετοχής της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για την εξαγορά του υδροηλεκτρικού σταθμού Manyas, το οποίο επίσης συζητήθηκε στο χθεσινό δ.σ. Ο συγκεκριμένος σταθμός συγκαταλέγεται στις 10 μονάδες, συνολικής ισχύος 256 MW, που πρόκειται να πουλήσει η Elektrik Uretim (EUAS), η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στη γειτονική χώρα, στην οποία συμμετέχει και το τουρκικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η διορία για την υποβολή προσφοράς για τον συγκεκριμένο σταθμό λήγει στις 21 Αυγούστου.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου