Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΝΟΜΕ - Πλαφόν στις εξαγωγές ζητούν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές

Χρ. Κολώνας
 
Ανησυχία για μία ακόμη δημοπρασία ΝΟΜΕ που δεν θα επιτρέψει την αποκόμιση οφέλους για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά θα προσφέρει κέρδη σε διεθνείς traders και ένα νέο πλήγμα στη ΔΕΗ, εκδηλώνεται από προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Όπως εξηγούν πηγές στο Euro2day.gr, «στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για τις ποσότητες των 145 MWh/h». Μάλιστα δεν αποκλείουν πολύωρες μονομαχίες... καθώς το μέγεθος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό και οι «παίκτες» πολλοί, ενώ το δέλεαρ είναι η χαμηλή τιμή εκκίνησης, η οποία και ορίστηκε πρόσφατα, στα 32,05 ευρώ ανά MWh. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ήταν στα 37,37 ευρώ.
Ωστόσο, το βασικό θέμα για τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιδιώκουν να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική είναι, σύμφωνα με όσα περιγράφουν στο Euro2day.gr, πως υπάρχει περίπτωση να δεσμευτούν ποσότητες ΝΟΜΕ από traders, οι οποίες στη συνέχεια θα διοχετευτούν σε ξένες αγορές.
Για να πετύχουν το στόχο τους δεν αποκλείεται να προσφέρουν αρκετά υψηλότερες τιμές από τα 32,05 ευρώ με αποτέλεσμα να «χαθεί ο βασικός σκοπός που υπηρετούν τα ΝΟΜΕ και είναι ο ανταγωνισμός αλλά και το άνοιγμα της λιανικής», προσθέτουν. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν μάλιστα ότι η τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ είναι ανταγωνιστική σε σχέση με εκείνες των γειτονικών διασυνδεδεμένων αγορών, όπως της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.
Αυτό σημαίνει, και όπως έχει διαπιστωθεί από τους αρμόδιους φορείς της αγοράς, πως ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων ΝΟΜΕ φεύγει προς τα έξω. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ιδιώτες προμηθευτές πριν την θέσπιση των δημοπρασιών είχαν εκφράσει αυτές τις επιφυλάξεις τους, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί αναγκαία μέτρα, όπως η επιβολή «πλαφόν» στις εξαγώμενες ποσότητες. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι και η ΡΑΕ έχει κατά καιρούς εκφράσει την πρόθεση για τη λήψη τέτοιου ορίου, εντούτοις προφανώς αναμένει κι άλλα αποτελέσματα δημοπρασιών.
Άλλωστε, όπως δείχνουν και τα μόλις χθεσινά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια στην προμήθεια ηλεκτρισμού τον Ιούνιο, το μερίδιο της ΔΕH δεν μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Έτσι, τον περασμένο μήνα ήταν στο 85,5%, τον Μάιο στο 85,53% και τον Απρίλιο στο 86,49%. Η δυσκαμψία... αυτή επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις παραγόντων της ελληνικής αγοράς, το γεγονός πως οι ποσότητες ΝΟΜΕ δεν αρκούν για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών «πακέτων» καθώς φεύγουν σημαντικές από τις δημοπρατηθείσες στο εξωτερικό. Επιπλέον η καθιέρωση της χρέωσης προμηθευτή υπέρ των ΑΠΕ εξανέμισε τα οφέλη από τα ΝΟΜΕ.
Κατόπιν τούτων, ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕH στο 75% στο τέλος της χρονιάς, μάλλον φαντάζει άπιαστος. Έτσι, σύμφωνα με τις δεσμεύεσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών θα πρέπει να αυξάνονται οι ποσότητες ΝΟΜΕ όσο δεν ανοίγει ο ανταγωνισμός. Κάτι που προκαλεί ζημιές στα οικονομικά της ΔΕH. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείει να προκαλέσει πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης, πέραν της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Οι πράξεις των traders… σε καμία περίπτωση δεν αντιβαίνουν τη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι ίδιες πληροφορίες του Euro2day.gr, ότι έχουν προσεγγίσει ακόμη και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τους μεταπωλήσουν με πρόσθετο κέρδος τις ποσότητες που θα χτυπήσουν... από τη δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Ωστόσο οι συμπεριφορές αυτές δεν ευννοούν το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ανταγωνισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου