Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

O ΑΔΜΗΕ, οι Κινέζοι και η κρυμμένη αξία της ΔΕΗ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Να λοιπόν που η ΔΕΗ όχι μόνο διέψευσε τις Κασσάνδρες ότι μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα... ισοπεδωθεί χρηματιστηριακά, αλλά κράτησε, ανασυντάχθηκε, κλείνοντας την εβδομάδα εντυπωσιακά υψηλότερα από τα χαμηλά των 1,75 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα!


Ο τίτλος τη Δευτέρα 19/6 έφτασε να υποχωρεί έως και 54% πέφτοντας στα 1,75 ευρώ, όμως σταδιακά οι πιέσεις περιορίστηκαν με τη μετοχή στο τέλος να κλείνει στα 2,26 ευρώ με πτώση 40,99%. Στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, ο τίτλος ανέκτησε περισσότερο μέρος από το χαμένο έδαφος και έκλεισε την Παρασκευή στα 2,34 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της στα 542,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής ήρθε ο οίκος Standard & Poor's να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα, σε CCC από CCC-, με αφορμή τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας, ύστερα από την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος, η ΔΕΗ εισέπραξε συνολικά 625 εκατ. ευρώ (295,6 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 327,6 εκατ. από την κινεζική State Grid), γεγονός που εγγυάται την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών για το υπόλοιπο του έτους.

Οι αναλυτές του οίκου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις ενδεχόμενες δυσκολίες που θα υπάρξουν στα μέσα του 2018, όταν και ωριμάζουν σημαντικές υποχρεώσεις της Επιχείρησης, ενώ η μεγάλη πρόκληση είναι το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν και λήγουν υποχρεώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όμως, και εδώ είναι η (κρυμμένη) αξία, ο οίκος τονίζει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις για τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΗ, όπως εισροή εσόδων από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, πιθανή ταχύτερη αποπληρωμή χρεών πελατών (όπως ΟΤΑ), αναδιάρθρωση με στόχο τη μείωση του κόστους, η τιτλοποίηση απαιτήσεων κα.

Ο ΑΔΜΗΕ, οι Κινέζοι και η κρυμμένη αξία της ΔΕΗ

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΧΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «το 24% του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε 320 εκατ. στους Κινέζους. Το υπόλοιπο 25% σε κρατική εταιρεία. Η ΔΕΗ έχασε ένα πολύ καλό asset της, παρ' όλα αυτά εξασφάλισε τη ρευστότητα που ήθελε μιας και ουσιαστικά πήρε 320 από τους Κινέζους και 330 από το Ελληνικό δημόσιο, δίνοντας για κάποιο διάστημα μεγάλη λύση στην ρευστότητα της.

Το υπόλοιπο 51% δόθηκε στους μετόχους της ΔΕΗ. Στο ταμπλό του Χ.Α. διαπραγματεύεται μόνο το 51% του ΑΔΜΗΕ και όχι το σύνολο»!

Σύμφωνα με το χρηματιστή, «ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα με EBITDA 170 εκατ. και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,06 δισ. ευρώ, καθώς την Παρασκευή, το 51% αποτιμήθηκε στο Χ.Α. 533,6 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, είναι έτσι κι αλλιώς φθηνή. Μοιράζει ένα μέρισμα περίπου 20-30 εκατ. και τα υπόλοιπα μένουν στην εταιρεία».

Ο κ. Ζαχαράκτης όμως βλέπει και μεγάλη αλλά... κρυμμένη αξία στη ΔΕΗ. Τονίζει ότι «η ΔΕΗ από την άλλη έχει αξία ανυπολόγιστη και παρ' ότι δεν έχει κερδοφορία αυτή την περίοδο, μετά την πώληση έχει πάρει ανάσες και έχει ανασυνταχθεί, όποτε με σωστές κινήσεις μπορεί να σωθεί».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «τα στελέχη της ΔΕΗ κάνουν βόλτες στην Τουρκία θέλοντας να μπουν στην εκεί αγορά ψάχνοντας να αγοράσουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια και άλλες μονάδες. Αν γίνει αυτό, θα αλλάξει και το status quo της Επιχείρησης».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι 24% μεν, όμως τα δικαιώματα των Κινέζων μοιάζουν πολύ μεγαλύτερα από το εν λόγω ποσοστό, ενώ έχουν τρία μέλη στο 7μελες διοικητικό συμβούλιο».

Η ΔΕΗ με τον ΑΔΜΗΕ πλέον δεν έχουν καμία σχέση σαν εταιρείες μιας και η πρώτη έχει μία σταθερή απόδοση κάθε έτος, ενώ η ΔΕΗ πλέον αρχίζει να αποτιμάται διαφορετικά. Η άποψη του κ. Ζαχαράκη είναι ότι το ΑΔΜΗΕ ενδείκνυται για συντηρητικούς επενδυτές, ενώ η ΔΕΗ – όσο... περίεργο και αν ακούγεται – για πιο επιθετικούς!

Η αγορά επικρότησε την απόσχιση

Το σίγουρο είναι ότι η αγορά επικρότησε την απόσχιση, ενώ η πρόκληση της εισαγωγής με αυτό τον τρόπο, κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. Πριν βγει από το ταμπλό η ΔΕΗ (άρα και με τον ΑΔΜΗΕ μαζί) είχε συνολική αποτίμηση 888 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον, η (μισή) ΔΕΗ αποτιμάται 542,8 εκατ. ευρώ και το ΑΔΜΗΕ 533,6 εκατ., άρα σύνολο 1,076 δισ. ευρώ!

Οι ενδεχόμενοι... άσοι στο μανίκι της ΔΕΗ που θα αλλάξουν το σκηνικό
Η ΔΕΗ όλους τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς θέση στην μετοχή φαίνεται πως έχουν πάρει και αμερικάνικα funds.

Οι προσδοκίες για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ βασίζονται στα εξής:

- Στην έναρξη διαδικασίας πώλησης λιγνιτικών μονάδων, όπου η αγορά προσδοκά και πώληση υδροηλεκτρικών σε χρονικό ορίζοντα 15 μηνών.

- Στην διευθέτηση των απαιτήσεων ΥΚΩ που σύμφωνα με την ΔΕΗ ανέρχονται σε 735 εκατ ευρώ.
- Στην τιτλοποίηση απαιτήσεων που θα επιτρέψει την βελτίωση των ταμειακών ροών.
Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη συμφωνίας στα ενεργειακά έχει εκληφθεί από την αγορά, ότι οδηγεί την ΔΕΗ σε μια συγκροτημένη πορεία αναδιάρθρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομόλογο που λήγει σε δύο χρόνια, δηλαδή το Μάιο του 2019 για πρώτη φορά παρουσίασε πτώση απόδοσης κάτω από 10% στο 9,51%. Αν και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν έως τότε, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ΔΕΗ θα βρεις λύσεις αποπλήρωσης του ομολόγου και να μπει σε τροχιά ομαλότητας και κανονικότητας.

Από την άλλη οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος της ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλες την επόμενη τριετία. Η ΔΕΗ θα πρέπει να απωλέσει υποχρεωτικά το μισό μερίδιο της στη λιανικής ώστε να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός και να περιορίσει αισθητά την λιγνιτική παραγωγή, ενώ θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον τεράστιο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές που ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ.

«Δε φτιάχνεται το δίκτυο της ΔΕΗ ξανά»

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του κ. Ζαχαράκη που τονίζει ότι η αντίστοιχη Πορτογαλική «ΔΕΗ» προ λίγων ετών πουλήθηκε έναντι περίπου 20 δισ. ευρώ! Και ρωτά – ρητορικά – ο χρηματιστής: «Πως αποτιμάται το δίκτυο της ΔΕΗ; Πως υποτιμούνται οι κολώνες, οι πυκνωτές, τα πηνία και τα υπόλοιπα; Πρόκειται για δίκτυο που δεν μπορεί να φτιαχτεί ξανά. Τόσα βουνά, νησιά, βουνοκορφές και χαράδρες, σε μια χώρα με ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους!

«Μόνο τους πυκνωτές και τα χάλκινα καλώδια να βάλουμε προς... εκποίηση, και πάλι η κεφαλαιοποίηση είναι μικρή», επισημαίνει με κάποια δόση υπερβολής και χιούμορ ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΧΕΠΕΥ.

«Κάδος» πολιτικής ασυδοσίας, εξυπηρετήσεων και κοινωνικής πολιτικής η ΔΕΗ
Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να εισήχθηκε το 2001 στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όμως η εκάστοτε κυβέρνηση ποτέ δεν έπαψε να εκμεταλλεύεται την παρουσία της Επιχείρησης σε κάθε σπιτικό, ώστε να κάνει την εκάστοτε πολιτική που τη συνέφερε.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε για κοινωνική πολιτική – ενώ έχει μετόχους που πρέπει να λογοδοτεί – χρησιμοποιήθηκε και ως εισπρακτικός μηχανισμός, για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πάγια μέσω αυτής πληρώνονται δημοτικά τέλη αλλά και η ΕΡΤ!

Αν αφαιρεθούν αυτά, τότε το (τελικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ γίνεται πιο «ελαφρύ» τουλάχιστον κατά 50%. Σ' αυτό το σημείο, ο κ. Ζαχαράκης προβάλει μια αντίθεση. Τονίζει ότι και η ΔΕΠΑ που διαχειρίζεται το αέριο θεωρείται κοινωφελής υπηρεσία, όμως εκεί υπάρχουν πολιτικές που διακόπτεται η παροχή, σε περιπτώσεις κακοπληρωτών. Αντιθέτως, στη ΔΕΗ, έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς τεράστιας ανεκτικότητας, που παρ' ότι στοχεύει στην ανακούφιση των αδύναμων, εντούτοις δημιουργεί κατά σύστημα κακοπληρωτές, όπως δήμους, επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και άλλους.


Πρόκειται για στρεβλώσεις και λάθος τακτικές, όλες στην «πλάτη» της ΔΕΗ, τονίζει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου