Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πωλητήριο και στις «χρυσές» μονάδες της ΔΕΗ βάζει η απώλεια του Αμυνταίου - Μέχρι τέλος Ιουλίου καταρτίζεται η λίστα

Πωλητήριο και στις «χρυσές» μονάδες της ΔΕΗ βάζει η απώλεια του Αμυνταίου - Μέχρι τέλος Ιουλίου καταρτίζεται η λίστα
Η προσπάθεια της ΔΕΗ να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης και της Μελίτης δείχνει να καταρρέει μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο που έθεσε εκτός λειτουργίας του δύο σταθμούς και το ορυχείο της περιοχής    
Τους σχεδιασμούς για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ανατρέπει πλήρως η κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, καθώς θέτει εκτός λίστας πώλησης τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου ισχύος 600 MW και βάζει στο τραπέζι τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Η ανατροπή σιωπηρά και ανεπίσημα αποτιμάται ήδη ως η μεγαλύτερη έμμεση ζημία για την ΔΕΗ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχη για να κρατήσει εκτός πωλητηρίου τα ισχυρά λιγνιτικά assets του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης και τώρα βλέπει να τη χάνει.
Η κατολίσθηση του Αμυνταίου έσβησε ότι σενάριο είχε γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξαναγράφονται από την αρχή με τους συμβούλους της ΔΕΗ (McKinsey) και του υπουργείου (Lazard) να εκτιμούν ότι η «εξίσωση» δύσκολα επιλύεται και σε κάθε περίπτωση δύσκολα μέχρι τον Ιούλιο.
Η ούτως ή άλλως δύσκολη «άσκηση» της διάθεσης του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού που προβλέπει το μνημόνιο, μετά το Αμύνταιο γίνεται δυσκολότερη και για τη ΔΕΗ πιο επίπονη και δυσβάσταχτη.
Ποιες μονάδες θα συνθέσουν το 40%, από ποια ορυχεία θα υποστηρίζεται η λειτουργία τους σε μακροχρόνια βάση, πόσους εργαζόμενους θα απασχολούν μελλοντικά και με τι όρους, εάν και τι μέρος των δανείων της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις προς πώληση μονάδες, είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρούν να απαντήσουν δύο ομάδες εργασίας με στόχο να καταρτιστεί ένα πρώτο σχέδιο που θα αποτελέσει και την κατ’ αρχήν πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς μέσα στον Ιούλιο.
Σε αυτή την άσκηση και λαμβάνοντας υπόψη την ρητή πρόβλεψη του μνημονίου για διάθεση μονάδων σε τρίτους που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά διάρκειας ζωής και απόδοσης με το εναπομείναν χαρτοφυλάκιό της, η ΔΕΗ αξιολογώντας τις «καλές» μονάδες της άφησε απ’ έξω τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Η «μάχη» που χάθηκε πριν καν δοθεί

Η διοίκηση της επιχείρησης εξακολουθούσε μάλιστα (προ κατολίσθησης) να δίνει μάχη να μείνει εκτός λίστας και ο ΑΗΣ Μελίτης, (Μελίτη Ι και η άδεια της Μελίτης ΙΙ), στην οποία στηρίχτηκε η συμφωνία με την κινεζική CMEC παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πουληθούν μονάδες χωρίς διαγωνισμό.
Η κατολίσθηση του Αμυνταίου για όσους γνωρίζουν δεν αφήνει στον κ. Παναγιωτάκη κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης να μείνει εκτός «πωλητηρίου» ο ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φέρνει το «πωλητήριο» πολύ κοντά στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Μεγαλόπολης.
Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και την θέση της έναντι των ανταγωνιστών της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, κόστος που δεν αναμένεται να καταγραφεί στα αναμενόμενα πορίσματα για τις επιπτώσεις από την κατολίσθηση του Αμυνταίου.
Η αδυναμία της ΔΕΗ να αξιοποιήσει πλήρως τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου (17.000 ώρες έως το τέλος του 2019) και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των 30 εκατ. τόνων που καταπλακώθηκε από τα χώματα, όπως είχε σχεδιάσει, στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποδοτικότητας του παραγωγικού της δυναμικού και της λειτουργικής της κερδοφορίας, αποτελεί μια ακόμη έμμεση ζημιά που δεν πρόκειται να καταγραφεί από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων.
Κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και για το μισθολογικό κόστος των 800 συνολικά εργαζομένων (550 στο ορυχείο και 250 στις δύο μονάδες του Αμυνταίου) που έμειναν χωρίς αντικείμενο.

Δύσκολη η επαναλειτουργία της μονάδας στο Αμύνταιο

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει εάν και πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο, η εκμετάλλευση του οποίου σε κάθε περίπτωση γίνεται πλέον εξαιρετικά δαπανηρή, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, ενώ η επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής με μεταφορά κοιτάσματος από άλλα ορυχεία, όπως ειπώθηκε από αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, εκτιμάται εκτός από κοστοβόρα και τεχνικά δύσκολη.
Αντιθέτως μάλιστα, η παύση της λειτουργίας του ορυχείου Αμυνταίου θα επηρεάσει και την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης, η οποία κάλυπτε μέρος των αναγκών της σε λιγνίτη από το Αμύνταιο.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι το 50% των εργαζομένων στα ορυχεία θα μεταφερθούν σε άλλα ορυχεία της επιχείρησης.
Για τους υπόλοιπους εργαζομένους δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ακόμη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη εκφράστηκαν οι πρώτες συνδικαλιστικές αντιδράσεις κατά των μεταθέσεων.
Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Αμυνταίου πιέζουν μέσω τοπικών συνδικαλιστών να μην μεταφερθούν, παρ’ ότι δεν εργάζονται και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ορυχείου.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου