Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ποια είναι η πραγματική ζημιά της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη
Ζημιά πολλαπλών διαστάσεων έχει υποστεί από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο η ΔΕΗ, τόσο άμεσων, όπως τα κατεστραμμένα εκσκαφικά μηχανήματα, αξίας 30-40 εκατ ευρώ, όσο και μακροπρόθεσμων που σχετίζονται με αυτό καθ’ εαυτό το εγκλωβισμένο στο ορυχείο λιγνιτικό κοίτασμα.  Σίγουρα δεν πρόκειται για ζημιά ούτε μερικών μόνο δεκάδων εκατ. ευρώ, ούτε όμως και 1 ή 2 δισ ευρώ, όπως κάποια νούμερα που κυκλοφορούν.

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει η ίδια η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι "τα οικονομικά μεγέθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα". Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα τουλάχιστον 65 εκατ ευρώ που έχει χάσει από το πρωί της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 9%. Συνολικά μέσα σε μια ημέρα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ λόγω του Αμυνταίου, έπεφτε μέχρι πριν από λίγο από τα 932,6 εκατ. ευρώ στα 867,8 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ζημιά στον μηχανολογικό εξοπλισμό του ορυχείου, η αξία αντικατάστασής του υπολογίζεται σε 30-40 εκατ. ευρώ. Όπως πάντως υποστηρίζει η ΔΕΗ είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν εκσκαφείς και μηχανήματα από άλλα ορυχεία, δίχως δηλαδή να χρειασθεί να αγορασθούν καινούργια.

Η μεγάλη ωστόσο ζημιά είναι μακροπρόθεσμη και αφορά στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλέον αξιοποιήσιμο, κόστος που θα μπορεί να υπολογίσει κανείς έπειτα από τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης. Το κοίτασμα που βρίσκεται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένο στο Αμύνταιο υπολογίζεται σε 28 εκατ. τόνους λιγνίτη, και αφορά στην επέκταση λειτουργίας των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου -αφού προηγηθεί η περιβαλλοντική τους αναβάθμιση- δηλαδή κατά την δεκαετία 2021-2030. Και στις δύο μονάδες απομένουν γύρω στις 7.000 ακόμη ώρες λειτουργίας, και η ΔΕΗ εκτιμά ότι υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος του Αμυνταίου που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση, και μπορεί να τις τροφοδοτήσει.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να φανεί καθησυχαστική υποστηρίζει ότι η εξόρυξή του θα μπορούσε να αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, καθώς από την λειτουργία τους εξαρτάται η τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Δείγμα της σημασίας που έχει για την ΔΕΗ το κοίτασμα του Αμυνταίου είναι ότι προ κατολίσθησης αντιστοιχούσε στο 5%-7% των συνολικών κοιτασμάτων της επιχείρησης. Ανθρωποι πάντως της επιχείρησης αποτιμούσαν την αξία του κοιτάσματος του ορυχείου σε περίπου 500-600 εκατ. ευρώ (με 20 ευρώ ο τόνος).

Αναφορικά με το κόστος μετεγκατάστασης του οικισμού των Αναργύρων, η ΔΕΗ το αποτιμά σε ένα μικρό κλάσμα (σσ: εκτιμήσεις μιλούν για 20-25 εκατ ευρώ) του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης.

Η ειρωνεία είναι ότι η διάρκεια ζωής του ορυχείου αφορά ακόμη δύο χειμώνες, το 2018 και το 2019, στην διάρκεια των οποίων η ΔΕΗ σκόπευε να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο κοίτασμα μπορούσε από τους 28 εκατ. διαθέσιμους τόνους. Ο σχεδιασμός των ανθρώπων του ορυχείου προέβλεπε ότι η εκσκαφή θα είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας διετίας. Τώρα,
κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε αυτό θα γίνει, αλλά κυρίως εάν συμφέρει να γίνει.

http://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου