Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Τρία alerts για στάση πληρωμών της ΔΕΗ

Τρία alerts για στάση πληρωμών της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Η συμφωνία για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, που έχει δεχθεί έντονη κριτική καθώς αποστερεί έναντι πινακίου φακής ένα από τα πιο σταθερά κερδοφόρα assets της ΔΕΗ, φέρνει στα ταμεία της εταιρείας περί τα 615 εκατ. ευρώ (συν περίπου 6 εκατ ευρώ τόκοι) ποσό που εάν κρίνει κανείς από τις δυσθεώρητες οφειλές της ΔΕΗ προς την αγορά και προς τους προμηθευτές, θα εξαντληθεί πολύ σύντομα. 
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στους παραγωγούς ΑΠΕ που περιμένουν να πληρωθούν από το Νοέμβριο του 2016, πρόσφατα προστέθηκε και η βιομηχανία, η οποία δεν έχει πληρωθεί τα χρήματα της διακοψιμότητας από τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Συνολικά οι οφειλές της ΔΕΗ σε προμηθευτές, εργολάβους, διαχειριστές της αγοράς κλπ εκτιμάται ότι φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εκτός από τις ενήμερες υποχρεώσεις η εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πάσης φύσεως 759 εκατ. ευρώ (τέλος 2016 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων).
Μεταξύ αυτών των οφειλών περιλαμβάνονται ακριβώς και οι οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες ευθύνονται για τη μη πληρωμή της βιομηχανίας για το μέτρο της διακοψιμότητας, ενώ η μη απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν εισπραχθεί από τη ΔΕΗ έχει δημιουργήσει ταμειακό πρόβλημα και στο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος καθυστερεί τις πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. 
Την ίδια στιγμή βεβαίως, πληθαίνουν οι καταγγελίες μικρότερων προμηθευτών και εργολάβων για καθυστερήσεις στις πληρωμές που έχουν οδηγήσει σε ασφυξία κομβικούς τομείς δραστηριότητας όπως τα ορυχεία.
Εδώ λοιπόν έχουμε ένα σοβαρό θέμα καθώς τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που με τον τρόπο που έγινε ουσιαστικά συνιστά μια παγκόσμια πρωτοτυπία και case study για το πως μια εταιρεία πουλά ένα πολύτιμο asset χωρίς να αποζημιώνεται για το 51% της αξίας του, θα κατευθυνθούν όχι για κάποια επένδυση ανάπτυξης που πιθανόν να υποκαταστήσει το χαμένο τζίρο του ΑΔΜΗΕ, αλλά για αποπληρωμή χρεών. 
Μια ακόμη λεπτομέρεια που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι το 2018 η ΔΕΗ θα κληθεί να καταβάλει φόρο μεταβίβασης για το σύνολο της λογιστικής αξίας του ΑΔΜΗΕ (1,2 δισ.) όταν εισέπραξε τα μισά! Και βέβαια το 2018 έρχονται και άλλες υποχρεώσεις για αποπληρωμές δανείων, αλλά και για τρέχουσες επενδύσεις.
Διψά για ρευστό
Μια τρίτη ένδειξη της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ είναι η χθεσινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιπλέον έκπτωση 6% σε όποιον πελάτη επιθυμεί να προπληρώσει την κατανάλωσή του.
Ουσιαστικά η ΔΕΗ ζητεί από τους πελάτες της να δανειστεί με επιτόκιο 6%, έστω και εάν όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα και θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν για να δουν τα κόστη τους να μειώνονται. Το μέτρο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ενέχει πάντως τον κίνδυνο η ΔΕΗ να περιορίσει ξανά τη διαρροή πελατών προς τρίτους προμηθευτές, δημιουργώντας πάλι πρόβλημα στο μέτωπο με τους δανειστές και την υποχρέωση για περιορισμό του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Όλα αυτά έρχονται να προσθέσουν μια ακόμη δύσκολη συνάρτηση στην άλυτη εξίσωση που λέγεται ΔΕΗ και για την οποία σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει – όπως όλα δείχνουν – να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου