Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Στα 400 εκατ. οι ανακτήσεις της ΔΕΗ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - Επαφές με ΕΛΠΕ για τις μονάδες

Στα 400 εκατ. οι ανακτήσεις της ΔΕΗ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - Επαφές με ΕΛΠΕ για τις μονάδες
Eπαφές ΔΕΗ - ΕΛΠΕ ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων    
Στα 400 εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι ανακτήσεις της ΔΕΗ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), έναντι αρχικών διεκδικήσεων περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά απομειώνονται οι στόχοι της επιχείρησης κατά 350 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον σχετικό αναλυτικό έλεγχο της ΡΑΕ.
Η ΡΑΕ έχει καταγράψει το σύνολο των λογαριασμών και συνδέσεων στα μη διασυνδεμένα νησιά και η καταγραφή αυτή αποκάλυψε, ότι ποσά πάνω από 400 εκατ ευρώ αποτελούν περιπτώσεις που δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτούς καταναλωτές.
Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από την Κομισιόν για την διαφαινόμενη «καμπάνα», που πληροφορίες ανέφεραν ότι περιμένει τη ΔΕΗ με βάση την έρευνα για την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου 2017.
Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό και τον ενημέρωσε για την κατάρτιση της λίστας των λιγνιτικών μονάδων που η Κομισιόν έχει ζητήσει μέσα στον Ιούλιο ενόψει του market test του φθινοπώρου.
Όλα δείχνουν ότι τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για την διαδικασία, αν και οι όποιες κινήσεις θα κριθούν από το πακέτο των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση.
Μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσουν οι υποψήφιοι αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων είναι το κόστος των ρύπων με το οποίο θα επιβαρυνθεί τα επόμενα χρόνια η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Σύμφωνα με μελέτη της BP το κόστος αυτό θα φτάσει την επόμενη δεκαετία στα 40 ευρώ ανά εκπεμπόμενο τόνο CO2 έναντι των 5 ευρώ που είναι σήμερα και μάλιστα η πρόβλεψη αυτή αφορά το soft σενάριο.
Οι προβλέψεις για το κόστος των ρύπων σε συνδυασμό με το ύψος των επενδύσεων που θα χρειαστούν οι παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από τους υποψήφιους αγοραστές.
Έτσι δεν είναι επί του παρόντος βέβαιο ότι τα ΕΛ-ΠΕ θα προχωρήσουν στην τελική κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως ο ρόλος των ΕΛΠΕ ενδέχεται να είναι καθοριστικός, μετά και την δήλωση του CEO Γρηγόρη Στεργιούλη, ότι απαιτούνται επενδύσεις στον ηλεκτρισμό για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.


www.woldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου