Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Αποφασισμένος να προχωρήσει τη συνεργασία με την CMEC ο Παναγιωτάκης, παρά το κυβερνητικό «φρένο»


Επιμένει στο σχεδιασμό της για τη συνεργασία με τη CMEC για τη Μελίτη η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει "φρένο" στο project, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας. Όπως μάλιστα δηλώνει ο Μ. Παναγιωτάκης, είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.
 
Σε δήλωσή του που διένειμε σήμερα η ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι η συνεργασία με την CMEC για τη Μελίτη είναι εταιρική συνεργασία που δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία, τονίζει
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισημαίνει επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ακριβής διαδικασία, αλλά και το ποιες μονάδες και ορυχεία θα πωληθούν στη βάση της συμφωνίας με τους δανειστές. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι από την εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεαστεί και η συμφωνία με την CMEC. Άλλωστε, όπως τονίζει, το ζήτημα έχει ήδη τεθεί υπόψη της CMEC.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι το κύριο είναι η βιωσιμότητα του project, η οποία θεωρείται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δεδομένη, βάσει όλων των σχετικών στοιχείων και μελετών.
Η ΔΕΗ σημειώνει ότι ήδη επεξεργάζεται λύσεις ώστε να αποφευχθούν οι όποιοι σκόπελοι προκύψουν και τονίζει με νόημα ότι πεποίθησή της αποτελεί πως θα λυθούν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με το ορυχείο της Βεύης, ζήτημα που ανέκυψε μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις Σταθάκη.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Αναφορικά με το Project Μελίτη στο πλαίσιο και των δηλώσεων του Υφυπουργού Οικονομίας, κ. Στ. Πιτσιόρλα όπως αποδόθηκαν από τον τύπο, ο Πρόεδρος & ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Μ. Παναγιωτάκης δηλώνει τα εξής:
1. Ως γνωστό το Project Μελίτη αφορά στη σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔΕΗ με την Κινεζική εταιρεία CMEC, η οποία θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα, Μελίτη II ισχύος 450 MW με δικούς της πόρους, και τους ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία.
2. Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση περίπου του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ με συγκεκριμένη διαδικασία (market test, διαγωνισμός κ.λπ.) διαμορφώνεται νέο πλαίσιο. Ωστόσο ποιες μονάδες ή ορυχεία θα διατεθούν, και με ποιά ακριβώς διαδικασία, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Συνακόλουθα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απόφαση σχετικά με τη διάθεση του υπάρχοντα Σταθμού με τη μονάδα Μελίτη Ι, την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ και τα ορυχεία της Φλώρινας, ιδιοκτησίας ΔΕΗ. Εάν ληφθεί σχετική απόφαση τότε όντως οι όροι για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη CMEC στο συγκεκριμένο έργο διαφοροποιούνται και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Commission και τις τελικές διευθετήσεις. Σχετικά ενημερώσαμε αναλυτικά τη CMEC στην πρόσφατη συνάντηση μας στο Πεκίνο. Το κύριο πάντως για το υπόψη έργο είναι η βιωσιμότητά του, πράγμα για το οποίο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχουν παρασχεθεί στη CMEC όλα τα σχετικά στοιχεία, με αντικειμενικά αισιόδοξη προοπτική.
3. Σε κάθε περίπτωση επεξεργαζόμαστε προτάσεις και λύσεις ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιέξοδο, αντίθετα να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου, τόσο σημαντικού για την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη της ακριτικής Φλώρινας αλλά και τη ΔΕΗ. Στην κατεύθυνση αυτή εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα διευθετηθούν και τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο της Βεύης, συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου