Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Στα τέλη του έτους μετατίθεται η νομοθέτηση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Στα τέλη του έτους μετατίθεται η νομοθέτηση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων 
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η ΔΕΗ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σχετικά με το μέλλον της, κάτι που όμως αρνείται ο πρόεδρος της επιχείρησης
Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 13/5/2017 στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Και τούτο διότι η όποια νομοθέτηση απαιτηθεί, θα γίνει το Νοέμβριο μετά την

ολοκλήρωση του market test από το οποίο θα προκύψει εάν και για ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το χρονικό πλαίσιο περιέγραψε με συνέντευξη του στην «Αυγή» και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο, και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο».
Έτσι η ΔΕΗ θα πρέπει εντός του Μαΐου να στείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί ο κατάλογος των προς πώληση μονάδων, ενώ η όλη διαδικασία θα προχωρήσει με την πρόσληψη συμβούλου κατ’ εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χειρισμοί δίχως πίεση χρόνου  

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Σταθάκης κερδίζει χρόνο και περιθώριο χειρισμών, αφού  επί του παρόντος δεν χρειάζεται να νομοθετήσει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε υδροηλεκτρικές μονάδες.
Το όλο θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση το Φθινόπωρο, ενώ στις αρχές του 2018 - όπως προβλέπεται στο κείμενο του Μνημονίου που διέρρευσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση - θα γίνει η πρώτη εξαμηνιαία εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ΝΟΜΕ, λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της προθεσμιακής αγοράς που προβλέπει Target Model και, όταν είναι πλήρως εφαρμοσμένα, των διαρθρωτικών μέτρων για το λιγνίτη.
Το εάν θα απαιτηθεί η λήψη επιπλέον δομικών μέτρων δηλαδή εάν στο προς πώληση πακέτο θα ενταχθούν άλλες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα οι υδροηλεκτρικές θα προκύψει από αυτή την αξιολόγηση που θα γίνεται από κοινού από τις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του Μνημονίου, «η αξιολόγηση αυτή θα εξετάζει (i) ενδεχόμενη προσαρμογή του μηχανισμού NOME, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα διαρθρωτικά μέτρα και ii) την ενδεχόμενη ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ».

Αντεγκλήσεις για τη διαπραγμάτευση

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επιχειρεί να προωθήσει ένα δικό του σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή μέσω κοινοπραξιών με ιδιώτες, προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία νέων μονάδων στο Αμύνταιο και τον Άγιο Δημήτριο.  
Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή στην οποία μάλιστα ρωτήθηκε εάν παρουσίασε τις προτάσεις του στους δανειστές και απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν διαπραγματευτήκαμε εμείς».
Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις δηλώσεις αυτές του κ. Παναγιωτάκη ήρθε μια εβδομάδα αργότερα από τον ίδιο τον κ. Σταθάκη μέσω της συνέντευξης του στην Αυγή.
Ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά: «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου