Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Με έτος αναφοράς το 2030 θα υπολογιστεί το 40% των λιγνιτών που θα πουλήσει η ΔΕΗ


 Παράλληλα με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ, το υπουργείο ενέργειας έχει δημιουργήσει μια δική του ομάδα, προκειμένου μέσα στον επόμενο μήνα να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να έχει καταρτιστεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από κορυφαίες πηγές του υπουργείου ενέργειας ως πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράμετροι όπως η ηλικία των μονάδων, η πρόσβαση σε ορυχεία, η ποιότητα του λιγνίτη, η διάρκεια ζωής των μονάδων κλπ.
Όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες ανώτατες πηγές, το 40% των λιγνιτικών μονάδων αφορά όχι στο τωρινό δυναμικό της ΔΕΗ που ξεπερνά τα 4500MW αλλά θα καθοριστεί με βάση την εκτίμηση για το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα παραγωγής το έτος 2030. Δηλαδή θα συνυπολογιστούν τόσο οι αποσύρσεις μονάδων (Καρδιά, Αμύνταιο εάν τελικώς προχωρήσει η απόσυρση) όσο και οι προσθήκες (Πτολεμαΐδα αλλά και Φλώρινα 2 εάν τελικώς επιμείνει η ΔΕΗ στη συνεργασία με τη CMEC).
Ειδικά για τη συνεργασία με τους Κινέζους για τη Φλώρινα 2 πάντως το ΥΠΕΝ συνεχίζει να εκφράζει αμφιβολίες. Ακόμη και εάν ξεπεραστούν τα σοβαρά εμπόδια αλλά και οι ενστάσεις που έχει θέσει εμμέσως πλην σαφώς η Κομισιόν, είναι σαφές ότι τόσο η Μελίτη 1 όσο και η Μελίτη 2 θα συνυπολογιστούν στο δυναμικό της ΔΕΗ και δεν μπορούν να προσμετρηθούν στο 40%, αφού η συμφωνία ορίζει ρητά ότι στα σχήματα που θα δημιουργηθούν από την αποεπένδυση του 40% η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμμετέχει με κανένα μερίδιο, ούτε καν μειοψηφικά.
Χαμηλός εξάλλου παραμένει ο πήχης των προσδοκιών και για τις λεγόμενες εταιρείες λιανικής, που επίσης προωθεί η ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι το βασικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής παραμένουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές ως προς τα περιθώρια επιτυχίας του εγχειρήματος που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ θα μπει σε εφαρμογή στα τέλη Ιουνίου, με το διαγωνισμό για την πώληση της πρώτης εταιρείας.
Για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ πάντως οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία: «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για την εταιρεία, βοηθήσαμε στην αποπληρωμή σημαντικών ποσών από οφειλές του Δημοσίου, γλιτώσαμε το πιο κερδοφόρο κομμάτι της εταιρείας δηλαδή τα υδροηλεκτρικά και με τα λεφτά του ΑΔΜΗΕ η εταιρεία αποκτά σημαντική ρευστότητα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Όσο για τις νέες πληρωμές και ανάγκες σε κεφάλαια που έρχονται για τη διετία 2018 – 2019, οι ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι θα έρθουν και νέα έσοδα από τις πωλήσεις μονάδων που θα διασφαλίσουν στη ΔΕΗ τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει την πορεία της στο νέο περιβάλλον της αγοράς.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου